Tretji zaporedni mesec pa se je skrčil italijanski proizvodni sektor, italijanski proizvodni indeks PMI je tako že tretji mesec zapored pod nivojem 50 točk, to pa predstavlja še en dodaten znak, da je tretja največja ekonomija v Evropi morda na poti v recesijo. V Nemčiji pa se proizvodni sektor še širi. Decembrski odčitek proizvodnega indeksa PMI za Nemčijo, ki je sicer na 33-mesečnem dnu, znaša 51,5 točke, kjer je bila rast proizvodnje osredotočena na sektor potrošnih dobrin. Nova izvozna naročila pa so se v Nemčiji po šestih letih najbolj strmo znižala, številna nemška podjetja poročajo o manjšem povpraševanju s Kitajskega. Kljub vsemu pa se je raven zaposlitev v proizvodnem sektorju v Nemčiji decembra povečala. Na račun nižjih naftnih cen pa se je znižala stopnja rasti cen vhodnih surovin. Cene nafte so sicer v preteklem letu dni krepko izgubile na ceni, nafta WTI se je v letu dni pocenila za 25 odstotkov, nafta brent pa skorajda za 20 odstotkov. Cene nafte so se pocenile tudi v zadnjem tednu dni – nafta WTI za 1,8 odstotka in nafta brent za 1,2 odstotka, slednji trgujeta pri okoli 45,4 in 53,8 dolarja za sodček.

Včerajšnji pritok podatkov glede krčenja kitajskega proizvodnega sektorja je vplival na kapitalske trge. Pocenili so se tečaji azijskih indeksov in dražilo se je zlato (to je v sredo v času pisanja pridobilo 0,4 odstotka). V zadnjih dneh pa so pridobile tudi cene ameriških obveznic, donos na 10-letno ameriško obveznico je padel do ravni 2,65 odstotka. Ponovno pa so se tudi povzpele donosnosti dvoletnih ameriških državnih obveznic, in sicer tik nad donosnostjo ameriških državnih petletnih obveznic.

Preteklo leto je bilo zaznamovano z izjemno visokim političnim tveganjem in s pospešitvijo krčitvene denarne politike Ameriške centralne banke (Fed). Z vlagateljevega vidika je zdaj že dva meseca smotrno povečevati deleže v defenzivnih sektorjih gospodarstva v ZDA in deleže v zlatu in ameriških obveznicah. Hkrati pa drži, da so temeljni in makroekonomski podatki za ZDA še naprej dobri. Bruto domači proizvod narašča in dobiček podjetij se še naprej povečuje. Na eni strani pričakujemo dobre rezultate podjetij za lansko četrto četrtletje v ZDA, na drugi strani pa imamo trenutno zaradi korekcije cenejše cene delnic na trgu kot pred letom dni. Zdaj bo pomembno videti, ali bo ameriški predsednik normaliziral lastno politiko in ali bo Ameriška centralna banka podala konkretnejši namig, da bo prilagodila monetarno politiko in v letu 2019 resnično manjkrat kot lani dvignila ključne obrestne mere.