Ameriška federacija vladnih uslužbencev zastopa skupaj 700.000 javnih uslužbencev v ZDA in trdi, da je prisilno delo brez plače nehumano in še posebej problematično, ker gre za nevarna delovna mesta.

Tožba je uradno vložena v imenu dveh paznikov v zveznem zaporu, sicer pa so poleg pravosodnega ministrstva od 22. decembra brez proračunskih sredstev še ministrstvo za domovinsko varnost, kmetijstvo, finance, trgovino, notranje zadeve, transport, stanovanja ter State Department.

Brez denarja so tudi agencije, kot je uprava za hrano in zdravila, agencija za zaščito okolja ter davkarija. Slednja prav ob začetku sezone oddajanja davčnih napovedi.

Danes zapira vrata 19 muzejev Smithsonian, denarja tudi ni za posojila kmetom, obalna straža je prisiljena omejiti aktivnosti, zaprtje vlade pa vpliva tudi na Wall Street, saj komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) ne more izdajati potrdil za uvodne javne prodaje delnic.

Demokrati v predstavniškem domu bodo v četrtek glasovali o predlogu, ki bo podaljšal začasno financiranje ministrstvu za domovinsko varnost do 8. februarja in redni proračun za vse ostale agencije do konca septembra letos. Trump vztraja pri petih milijardah za zid na meji z Mehiko, česar mu demokrati nočejo dati in iskanje rešitve se bo nadaljevalo.

Trump je civilne javne uslužbence v petek dodatno razjezil, ko jim je z izvršnim ukazom zamrznil rast plač. 1. januarja bi jim morali plače avtomatično uskladiti z inflacijo oziroma povišati za 2,1 odstotka. Trump je po dveh letih ugotovil, da proračunski primanjkljaj narašča in je zamrznil rast plač.