Predsednik Pahor bo po običaju na prvi dan novega leta v porodnišnici obiskal srečne mamice in njihove novorojenčke. Kot pravi, naj bi bilo tem otrokom namenjeno dočakati sto let. »Vemo, kaj se je zgodilo v zadnjih stotih letih. Vse. Najbolj neverjetni izumi. Največje tragedije. Najbolj plemeniti dosežki. Človeštva in tudi slovenstva,« pravi predsednik republike.

Kaj bo šele v naslednjih sto letih, ne vemo. In marsikaj ni odvisno od nas, dodaja. Toda od nas, zdaj, je po njegovih besedah »odvisno, ali bodo na spremembe gledali s strahom ali z upanjem. Od nas je odvisno, ali jih bomo navdihovali s strpnostjo, medsebojnim spoštovanjem in sprejemanjem različnosti, ali jih bomo navdihovali s svobodomiselnostjo, integriteto in narodnim ponosom.«

»Vedno moramo držati skupaj«

Kot pravi predsednik, ne bo samo od nas in naših otrok odvisno, ali bo naslednjih sto let mir ali ne. »Vendar naj se zgodi karkoli, kot Slovenci in kot državljani Slovenije moramo mi in morajo naši otroci vedno držati skupaj. Vedno nas mora prevzemati duh skupnosti, pripadnosti in odgovornosti eden za drugega. Zato sodelujmo, pomagajmo si in se spoštujmo. Bodimo našim otrokom zgled ponosnega naroda in velike domovine, kjer je dovolj prostora za vse,« poziva v poslanici.

Po njegovih besedah naši otroci nimajo ne skrbi, ne strahov. »Tudi iz njihovih pisem veje eno samo veliko pričakovanje. To je njihova prihodnost. Veselijo se je. To so njihove sanje, zanje je prihodnost eno veliko upanje. Nalezimo se malo njihovega optimizma,« pravi predsednik in poslanico sklene z željo: »Srečno Slovenija.«

Židan: Skupaj moramo prevzeti odgovornost za prihodnost

Državljane je nagovoril tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki je v novoletni poslanici poudaril, da moramo skupaj prevzeti odgovornost za prihodnost. »Strahu, ignoranci in uklanjanju pragmatizmu se je treba zoperstaviti,« je dodal. Prepričan je, da bo leto 2019 boljše, če se bomo zavzeli za vrednote solidarnosti, pravičnosti, sočutnosti in strpnosti.

Kot je poudaril, bo leto, v katerega vstopamo, pomembno tudi zaradi volitev v Evropski parlament, ki bodo potekale maja 2019. »Verjamem, da se zavedamo, kako zelo velik vpliv ima EU na naše vsakdanje življenje ter kakšne koristi je prinesla naši državi, skupnosti in vam, drage državljanke in državljani. Vsi smo optimistični glede napredka in rasti, vendar se med nami še vedno krepi občutek nepravičnosti, neenakosti - med državami in znotraj regij, med ženskami in moškimi, med starimi in mladimi. Na porastu je populizem, ksenofobija in evroskepticizem, gibanja, ki nas razdvajajo. Evropska unija se je znašla na pomembni točki svojega obstoja in od prihodnjih evropskih volitev bo odvisno, v katero smer se bo razvijala v prihodnje,« je pojasnil v poslanici.

Želi si, da bi ob praznovanjih vedno, danes pa še posebej, gradili na skupnih spoznanjih, na dejanjih, ki nas združujejo in na odločitvah, ki so nas »pripeljale do današnjega dne in ki nas bodo usmerjale v dejanjih za skupno dobro«.