K večnim favoritom, kot sta začetek diete ali vpis v telovadnico, poskusite na letošnji seznam dodati tudi energijsko učinkovitost. Drugače rečeno, poskušajte svoj dom in življenje v njem izboljšati, pri tem pa pametneje izkoristiti energijo in razmisliti o okolju.

Zmanjšajte porabo energije

Gospodinjstva so eden izmed največjih porabnikov energije – gretje prostorov in vode, kuhanje, številne elektronske naprave, ki nam olajšujejo življenje, razsvetljava … Zato ne preseneča, da so računi za režije vse večji. V letu 2019 začnite z majhnimi koraki in poskusite spremeniti navade: znižajte temperaturo v stanovanju za samo eno stopinjo in že ste naredili razliko. Oblecite se v skladu s sezono – saj res ni treba sredi zime po hiši hoditi v kratkih rokavih. Zmanjšajte število svetilk, stene v stanovanju prebarvajte v svetle barve. Pri izboru elektronskih naprav bodite pozorni na njihov energetski razred. Perilo sušite na zraku namesto v sušilnem stroju.

Ugasnite luči v prostorih, v katerih ni nikogar

Eno izmed področij varčevanja je vsekakor razsvetljava, na katero v gospodinjstvih odpade 10 do 15 odstotkov skupnih stroškov električne energije. Priporoča se čim večja uporaba dnevne svetlobe, ugašanje razsvetljave v prostorih, v katerih ni nikogar, in zamenjava žarnic z varčnimi sijalkami. Včasih zadostuje, da dobro očistimo svetilke in lestence, saj nesnaga na svetilnih telesih lahko absorbira tudi do polovico svetlobe.

Načrtujte proračun za izboljšanje življenjskega okolja

Vložite v pametno tehnologijo, kakršno je razvilo podjetje Schneider Electric: pametni nastavljivi termostati, ki jih je možno programirati tedensko. Omogoči vam ogrevanje ali hlajenje življenjskega okolja v skladu z dejanskimi potrebami in življenjskimi navadami vaše družine. Prihranite lahko tudi z uporabo regulatorja jakosti svetlobe (t. i. dimmer), vsekakor pa ne pozabite na detektorje (senzorje) gibanja, ki osvetljujejo vsak gib, ali na detektorje (senzorje) prisotnosti, ki imajo pomembno vlogo pri nadzoru osvetlitve javnih objektov, vse bolj pa so v uporabi tudi v naših domovih – v garažah, hodnikih, stopniščih ipd. Zahvaljujoč tehnologiji in senzorjem interneta stvari, ki jih lahko vgradimo v tradicionalne naprave, naprave med seboj komunicirajo, kar odpira povsem nove možnosti za upravljanje z gospodinjstvom.

Zmanjšajte porabo vode

Povprečna štiričlanska družina dnevno porabi več kot tisoč litrov vode. Zato najprej popravite pipe in kotličke za vodo in zaustavite iztekanje vode. Izberite prhanje namesto kopanja v kadi, med umivanjem zob pa zaprite pipo. Za pranje posode uporabljajte nastavljivi merilnik časa, ki bo vključil stroj v času nižje tarife. Pri nakupu novega pralnega stroja se odločite za stroj višjega energijskega razreda učinkovitosti in čim večkrat uporabite ekološki ECO program.

Izključite naprave, kadar jih ne uporabljate

V današnjih gospodinjstvih število elektronskih naprav vse bolj narašča. Zaradi varčevanja jih po koncu uporabe izključite, namesto da uporabljate funkcijo v pripravljenosti. Rešitve, kot so nastavljiva svetlobna stikala, ki so namenjena povečanju udobja in večjim prihrankom energije, so zanesljiva in enostavna za uporabo. V prazničnih dneh mnogo več časa preživimo v kuhinji in za štedilnikom, zato ni odveč, če rečemo, da je kuhanje na plinu bolj ekonomično kot kuhanje na elektriko.