»Očitno je, da ne moremo napovedati potresov,« se kritike, da bi morali prebivalce opozoriti pred grožnjo, otepa Angelo Borrelli, vodja civilne zaščite v italijanskem kraju Catania, a vendarle prizna, da lokalne oblasti na območju vulkana nimajo pripravljenega primernega načrta v primeru tovrstnih naravnih nesreč. V sredo je namreč vulkan Etna povzročil potres z magnitudo 4,8, zaradi česar je najmanj 370 oseb vsaj začasno ostalo brez strehe nad glavo. Ti praznične dneve preživljajo v zasilnih prebivališčih, so pa lahko srečni, da so živi. Po zadnjih podatkih namreč v potresu niso ugotovili smrtnih žrtev, poškodovanih je bilo 28 oseb, od tega so jih deset odpeljali v bolnišnico. Najhuje med njimi jo je odnesla 80-letnica, na katero so padle razbitine, a tudi njeno življenje ni ogroženo.

Največ gmotne škode je nastalo predvsem v Catanii z okoli 300.000 prebivalci. Posnetki izbruha kažejo v dim in pepel ovito okolico ter številne poškodovane stavbe, med drugim tudi cerkve. Civilna zaščita je danes pregledovala stabilnost približno 1600 stavb. Italijanske oblasti so začasno zaprle zračni prostor nad Sicilijo, letališče v Catanii in del avtoceste med tem krajem in Messino, saj so na asfaltu zaradi potresa nastale večje razpoke. Iz dva kilometra dolge razpoke na kraterju se je izlivala tudi lava, a se je danes umirila. Stopnja ogroženosti območja ostaja na nizki rumeni ravni.

130 popotresnih sunkov

Vulkan se je znova prebudil v ponedeljek, na italijanskem inštitutu za geofiziko in vulkanologijo so v treh urah po izbruhu v regiji zaznali več kot 130 popotresnih sunkov, najmočnejšega z magnitudo 4. Lokalni prebivalci so za medije poročali zgolj o glasnem poku. »To je bil prvi božični izbruh Etne po več kot desetih letih, ki pa se ne zdi nevaren,« je situacijo in prebivalce že tisti dan pomiril vulkanolog Boris Behncke. Na družbenih omrežjih so se nekateri pošalili, da je Etna pripravila pravo božično predstavo, a kaj veliko smeha niso poželi, saj v ponedeljek vendarle ni bilo povsem jasno, v kakšne razsežnosti se izbruh lahko sprevrže. Oblak pepela je bil viden z razdalje deset kilometrov pa tudi iz vesolja – fotografije Zemlje z vidnim oblakom pepela so namreč posneli na Mednarodni vesoljski postaji.

3323 metrov visoki ognjenik na vzhodni obali Sicilije je največji in najaktivnejši vulkan v Evropi. Nazadnje je izbruhnil lani spomladi, pred tem pa so imeli večji izbruh leta 2009. A čeprav dokaj redne izbruhe skoraj vedno spremlja tudi izlivanje lave, običajno zaradi stalnega nadzora in razmeroma majhne silovitosti izbruhov za lokalne regije vendarle ne pomeni velike nevarnosti. Potoki lave tu in tam »le« uničijo nekaj hiš. Za najsmrtonosnejši izbruh v moderni zgodovini velja tisti iz leta 1669, ko je v nekaj tednih življenje izgubilo več kot 20.000 oseb, še več pa jih je ostalo brez domov. Sodeč po zgodovinskih zapiskih bi se večina kasnejših žrtev lahko rešila, a je ignorirala opozorila o nevarnosti in ostala, da bi rešila mesto. Zgodovinarji in geologi naj bi imeli podatke o izbruhih za kakšnih 2000 let nazaj, za ognjenikom Kilauea na Havajih pa je Etna drugi najaktivnejši vulkan na svetu.