Zračni prostor nad Sicilijo še vedno ni v celoti odprt. Po trenutnih omejitvah lahko na letališču v Catanii na uro pristanejo štiri letala, vzleti za zdaj niso dovoljeni, poroča Ansa.

Etna, 3323 metrov visok ognjenik na vzhodni obali Sicilije, med mestoma Messina in Catania, se je prebudil malo pred božičem. Doslej so zabeležili že več kot 150 potresnih sunkov, oblak pepela je viden z razdalje več deset kilometrov in tudi iz vesolja. Fotografije Zemlje, na katerih je viden oblak pepela, so objavili z Mednarodne vesoljske postaje (ISS).

Stopnja ogroženosti ostaja na nizki ravni

Kot povzema Ansa, so trenutno aktivna tri ustja Etne od petih, iz njih teče lava. Zaznali so tudi več novih razpok na boku Etne. Italijanski strokovnjaki za zdaj niso pretirano zaskrbljeni nad aktivnostjo vulkana in stopnja ogroženosti območja ostaja na nizki rumeni ravni.

Italijanski Nacionalni inštitut za geofiziko in vulkanologijo Ingv, ki izvaja stalni nadzor Etne, je samo v ponedeljek dopoldne v roku treh ur izmeril več kot 130 potresnih sunkov. Najmočnejši je imel magnitudo 4,0 z žariščem dva kilometra pod površjem na severovzhodnem delu ognjenika.

Sunkom so sprva sledili sporadični izpusti pepela iz dveh ustij vulkana, po poldnevu pa je začel Etna tudi bruhati lavo, še povzema Ansa.