»S tem nastopom sem dal kakšen dober signal, da bo vse v redu, ko bom v januarju sestavil dober nastop tako strelsko kot tekaško. Na skupinskem startu v streljanju nisem bil na nivoju, a sem poskušal iztržiti največ,« je Jakov Fak komentiral tekmo s skupinskim startom v Novem Mestu, kar je bil zadnji decembrski nastop v uvodnem ciklusu svetovnega pokala.

V boju trideseterice najboljših v uvodnih tekmah je k decembrski beri dodal 11. mesto. To pa je manj od pričakovanj. V svetovnem pokalu je na trinajstem mestu (196 točk), z ne prevelikim zaostankom za tretjeuvrščenim Simonom Edrom (266 točk). Presenečenje začetka Rus Alexander Loginov (312 točk) že izstopa. Razred zase je Johannes Thingnes Boe (428 točk). Tudi v skupinskem startu je še s šesto zmago v nizu potrdil prevlado. Martin Fourcade je z velikimi nihanji šele na petem mestu (263 točk).

Skupni seštevek svetovnega pokala je bil pred sezono za Jakova Faka eden od glavnih ciljev, čeprav ga ni posebej izpostavljal. Lani je decembrski niz osmih tekem začel na tretjem mestu, najbolje od vseh enajstih sezon v svetovnem pokalu. Sezono je končal kot šesti. Tako v sezoni 2012/13, ki jo je končal kot četrti, kot decembra 2014, ko je sezono končal kot tretji, je prvih osem tekem začel kot – peti. Jakov Fak se slabšega začetka zaveda, a tokrat ni razlog v zdravstvenih težavah. »Ni lahko tekmovati, ko ne gre po željah. Ni enostavno niti po psihološki plati. Včasih škodo dela tudi že želja po dobrem nastopu. Zdaj sem v situaciji, iz katere se moram sam izkopati in najti boljše rezultate,« je Jakov Fak navedel nemara glavni razlog. Kot vedno, ima že v mislih nadaljevanje v januarju. »Premor in trening na Pokljuki bosta prišla prav. Vedno, ko so rezultati pod nivojem, je dobro, da se malo resetiram, da se za nekaj dni malo odklopim in se potem vrnem s fokusom in poizkusim tisto, česar mi prej ni uspelo narediti bolje.«

V primerjavi z začetkom lanske sezone je to zimo glavna razlika v streljanju. Tekaško je na podobnem nivoju, a ne sodi med deset najhitrejših v smučini. Decembra lani je skupaj na osmih tekmah zgrešil devet od 130 tarč in bil s tem najboljši strelec. Zadnjih osem tekem to zimo je na tekmah v enakih disciplinah zgrešil 16 tarč. Povprečno skoraj tarčo več na tekmo. Zgrešil je kar trikrat na zadnji tekmi in kar šestkrat v soboto na zasledovalni tekmi, ki jo je začel na 16., končal pa na 24. mestu. »Na veter sem odreagiral najprej premalo, potem pa preveč. Tam se je vse polomilo,« je opisal sobotno tekmo pred 20.000-glavo množico, ko je le z veliko mero izkušenj reševal sloves.

V decembru ima le dve uvrstitvi med deseterico. Tudi celotna reprezentanca se z začetkom sezone ne more preveč pohvaliti. Miha Dovžan je šele na sobotni zasledovalni tekmi z 38. mestom ujel tri točke svetovnega pokala tudi v Novem Mestu kot edini izmed preostalih biatloncev. »Razmere so dopuščale zelo dobro napredovanje, česar nisem izkoristil. Pri zadnjih dveh strelih je bila glava že drugje,« je razloge razkril Miha Dovžan. Dvakrat je bil 21. v Hochfilznu le še Klemen Bauer. Blizu točk svetovnega pokala je bila na Češkem edina biatlonka Polona Klemenčič, ki je dobro izkoristila prvi nastop na zasledovalni tekmi in končala kot 47.