Okoli 13.30 sta bila v lokal namenjena tudi dva moška, ki sta po besedah prič govorila enega od slovanskih jezikov. Očitno sta bila tarči načrtovanega zločina. Tam sta ju namreč pričakala moška in eden izmed njiju je najmanj petkrat ustrelil proti prišlekoma. Ena žrtev je preminila na kraju zločina, druga je utrpela hude telesne poškodbe.

Nevpleteni čakajoči – bilo jih je kakih 20 do 30 – so se po prvih strelih panično razbežali po coni za pešce, nezamaskirana storilca pa sta s kraja dogodka pobegnila po bližnji ulici Köllnerhofgasse in sedla v avtomobil. Policisti so nemudoma zavarovali širše območje zločina, nad Dunajem je krožil tudi helikopter.

Avstrijski spletni mediji so že okoli 15. ure objavili posnetek, na katerem dva uniformiranca spremljata vklenjenega moškega, a je policija kmalu zatem demantirala novico, da naj bi bil prijeti osumljen sodelovanja v krvavem zločinu. Lov na storilca so razširili na celotno mesto. Dogodek vsekakor nima terorističnega ozadja, turisti niso ogroženi, je javnost pomiril tiskovni predstavnik policije Daniel Fürst.