Letošnji 19. december bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega alpskega smučanja. Najprej je Ilka Štuhec slabih 24 ur po smukaški zmagi v Val Gardeni dosegla še superveleslalomski uspeh, dobro uro pozneje pa se je svoje prve zmage v svetovnem pokalu v Saalbach-Hinterglemmu veselil še Žan Kranjec. Šestindvajsetletni Vodičan je dosegel drugo slovensko moško veleslalomsko zmago. Prvo po 37 letih, ko je bil decembra leta 1981 v Cortini d'Ampezzo najboljši Boris Strel. V zgodovini slovenskega alpskega smučanja se je doslej še enkrat zgodilo, da sta na isti dan zmagala dva smučarja. Dvajsetega februarja 2000 sta slalomski zmagi dosegla Špela Pretnar v Areju in Matjaž Vrhovnik v Adelbodnu.

Zgodba Ilke Štuhec in Žana Kranjca ima še vsaj eno skupno točko. Oba sta izjemni uspeh dosegla na nadomestnih prizoriščih svetovnega pokala. Val Gardena je namreč nadomeščala odpadli hitri preizkušnji v Val d'Iseru, Saalbach-Hinterglemm pa odpadli veleslalom v Söldnu. To je pomenilo, da tekmeci niso imeli prednosti poznavanja terena, kar sta ta čas najboljša slovenska alpska smučarja izkoristila s tremi zmagami na treh preizkušnjah!

Kranjec na vrh s četrtega mesta

Na avstrijskem Salzburškem je Kranjec potrdil besede glavnega trenerja tehničnih disciplin Klemna Berganta, ki je vso sezono zatrjeval, da najboljši slovenski veleslalomist sodi v svetovni vrh. Na prvih štirih tekmah v sezoni namreč tega ni potrdil, saj je vselej na drugi progi nazadoval. Danes pa je eksplodiral. Dobil je enega najtežjih in najdaljših veleslalomov doslej v svetovnem pokalu. V Avstriji je ugnal Marcela Hirscherja in vse druge tekmece, z Loicom Meillardom in Matthieujem Feivrejem na čelu. Uvrstitvi Švicarja in Francoza na zmagovalni oder sta imeli lepotno napako – prehitela sta najboljšega smučarja na svetu Marcela Hirscherja, ki mimogrede živi v od Saalbach-Hinterglemma dobro uro oddaljenem Halleinu, a se nista veselila zmage svetovnega pokala.

»Odlično smučam že od poletja, česar do danes v tej sezoni nisem potrdil na tekmah. Po prvi progi sem imel odličen položaj za napad. Vesel sem, da sem imel dovolj moči, da sem na težkem in dolgem terenu zdržal do konca. Fizična pripravljenost je imela precej vloge pri največjem uspehu. Lepo je premagati Marcela Hirscherja, ki je na veleslalomih vselej edini favorit, zato drugi o zmagah ne smemo razmišljati preveč na glas. Marcel mi je za zmago čestital,« je na vprašanja tujih poročevalcev na tiskovni konferenci odgovarjal Žan Kranjec, ki je na prvi progi dosegel četrti čas, na drugi pa odbil napade hitrejših – Loica Meillarda ter Avstrijca Manuela Fellerja in Šveda Mattsa Olssna, ki sta na dolgem in zahtevnem terenu odstopila. Kranjec je med drugim novinarjem povedal, da živi v Bukovici pri Vodicah, ki je od Ljubljane oddaljena 15 minut, ter da je bil v Saalbachu sploh prvič v svojem življenju.

Na pravi strani stotink

Pot do devete zmage Ilke Štuhec je bila danes bolj stresna kot ob smukaški zmagi. Mariborčanka je bila znova daleč najhitrejša na zgornjem drsalnem delu, kjer si je zagotovila odločilno prednost. V tehnično zahtevnejšem delu si je lahko privoščila celo napako, ki jo je vrgla iz idealne smeri. V spodnjem delu je znova izkoristila drsalne sposobnosti ter v bitki s časom za pet stotink ugnala nosilko dveh superveleslalomskih globusov zadnjih dveh sezon Tino Weirather iz Liechtensteina ter svetovno superveleslalomsko prvakinjo Avstrijko Nicole Schmidhofer, ki sta si delili drugo mesto. Zmago Ilke Štuhec je najbolj ogrozila Jasmine Flury. Švicarka je imela pri zadnjem vmesnem času šest stotink prednosti, v cilju pa je bila s šestimi stotinkami zaostanka četrta.

»Po številnih obveznostih po smukaški zmagi se ni bilo lahko optimalno pripraviti na superveleslalomsko preizkušnjo. A mi je dobro uspelo. Smukaška zmaga mi je vlila veliko potrebnega zaupanja. Smučala sem sproščeno in napadla na polno. Šlo je na tesno, a v moj prid,« se je veselila Ilka Štuhec. »Ko je glava prava, tekmovalec dirka. In to je potrdila Ilka, ki je zmagala, kljub temu da je naredila napako. Menim, da si jo je zaslužila,« je ocenil trener Grega Koštomaj.

Ilka Štuhec in Žan Kranjec sta dosegla 82. in 83. zmago v svetovnem pokalu. Ženske so jih osvojile 58, moški pa 25. Od vseh disciplin Sloveniji manjka le še moška superveleslalomska zmaga.