»Zelo dober občutek je, da mi je znova uspelo teči v velikem finalu. Vem, kaj zmorem, ko imam dobro tekmovalno formo, dober dan in super pripravljene smuči. Sedaj tudi vem, kaj mi manjka, da mi uspe do tekmovalnih stopničk,« je bila Katja Višnar vesela petega mesta na drsalnem sprintu svetovnega pokala v Davosu. Za slovenski smučarski tek je bilo mondeno švicarsko prizorišče najbolj mondeno v uvodnem mesecu. Ob Katji Višnar so na najbolj tradicionalni postaji v tekmovalnem koledarju skupaj dosegli še pet uvrstitev med najboljšo dvajseterico, kar je daleč najboljša bera uvodnega dela sezone slovenske tekaške reprezentance v zadnji dobi. Miha Šimenc si je z 19. mestom v drsalnem sprintu pritekel prvo uvrstitev med najboljših dvajset tekmovalcev v karieri. To je z 18. mestom prvič uspelo tudi Evi Urevc. Razočarana je z Davosa odhajala le Anamarija Lampič, najboljša slovenska tekačica zadnjih dveh sezon, ki se ji ni uspelo uvrstiti med trideseterico.

Katja Višnar brez nerodnosti

Drsalni sprint je paradna disciplina slovenskega smučarskega teka. Po težavah s pripravo smuči v Skandinaviji so na visokogorski Davos veliko stavili. Že v kvalifikacijah sprinta sta bili Alenka Čebašek in Katja Višnar četrta in peta, medtem ko je Vesna Fabjan le za las ujela nastope v izločilnih tekih, presenetljivo pa Anamariji Lampič, ki še vedno vadi po zamisli lanskega reprezentančnega, sedaj pa italijanskega glavnega trenerja Stefana Saracca, za las ni uspelo (32. mesto).

Katja Višnar, ki je tako kot Alenka Čebašek znana kot kraljica kvalifikacij, je imela tokrat dober občutek skozi vse izločilne teke, ob sproščenosti ni bilo nerodnosti in posledica je bil boj za zmagovalni oder. »V Lillehammerju sem imela malce smole s smučmi, a sem vedela, da sem prava, kar se je v Davosu pokazalo. Nikoli ni dobro, če se dvomi preveč vlečejo,« je bila vesela Višnarjeva po svoji točno petindvajseti uvrstitvi med deseterico v svetovnem pokalu. V velikem finalu se ni zmogla vriniti med šest do deset let mlajše tekmice z zmagovalnega trojčka Švedinjo Stino Nilsson, Američanko Sophie Caldwel in Švedinjo Majo Dahlqvist. Uspeh je za Blejko kot nalašč za Tour de Ski, ki se bo začel z dvema drsalnima sprintoma v prvih treh etapah, prvi v bližnjem Toblachu v Pusterški dolini.

Presežek Mihe Šimenca

Prvi veliki presežek Davosa je rezultat kariere za najboljšega tekača Miha Šimenca. Prav z nasveti olimpijskega in svetovnega prvaka Ola Vigna Hattestada, ki je na tem švicarskem prizorišču zmagal natančno pred desetimi leti, Logatčan srka opazen napredek. V četrtfinalu sprinta ni veliko manjkalo, da bi se prebil v polfinale dvanajsterice ob Italijanu Federicu Pellegrinu, ki ga je v velikem finalu strl le glavni novodobni zvezdnik Johannes Hoesflot Klaebo. »Zelo sem vesel, da je z nami v ekipi tudi Ola. Je zelo odprt za nasvete. Kot perfekcionist se posveča vsem detajlom. Tokrat mi ni veliko zmanjkalo do polfinala. Le še več tekem, več izkušenj,« je optimist Miha Šimenc. Enako si bo Davos zapomnila tudi Eva Urevc. Potrdila je, da napredek ni viden le na treningih. »Zavedam se, da imam dober potencial. To mi že dolgo govorijo. A ta potencial še nič ne pomeni, če ne delaš. Upam, da enkrat pritečem na stopničke,« je končno odločena tekačica iz Gorij.

Tudi to sezono točke najbolj pridno na vseh tekmah nabira Alenka Čebašek, edina tudi na daljši razdalji na 10 kilometrov drsalno. Je zelo blizu elitni petnajsterici, kjer kraljuje Therese Johaug (pet tekem, pet zmag). »Zelo veliko mi pomeni dobro vzdušje v ekipi. To se pozna tudi na mojem teku in verjamem, da je to ključna stvar,« je poudarila Alenka Čebašek. Zanimivo, da Anamarija Lampič kljub slabšemu začetku nima skrbi: »Za sprint smo po analizi ugotovili, da je bila krivda v smučeh. Vedno imam slabši začetek sezone. Kdaj se bo odprlo, ne vem. Kadar bo, bo. Trenirala sem in treba je trenirati naprej.« Že jutri in v torek bo v Planici državno prvenstvo prav v paradni disciplini drsalnem sprintu.