»Glede natančnosti je bilo popolno. Vse tarče sem zadel, kar je spodbudno. Zdi pa se mi, da bi moral streljati hitreje, če bi želel biti višje uvrščen. Glede teka še ni tisto, kar si želim, a toliko zdaj zmorem,« je slovenski biatlonec Jakov Fak opisal svoj preboj med deseterico na tekmi za svetovni pokal v Hochfilznu v Avstriji, ki je bilo zanj lani decembra najuspešnejše prizorišče. Že tretjič zapored v letošnji zimi je zmagal Norvežan Johannes Thingnes Boe. Klemen Bauer je bil zadovoljen z 21. mestom.

Bauer je zgrešil zadnji strel

Jakov Fak, lani decembra je bil na Tirolskem dvakrat na stopničkah, je nalogo opravil optimalno na strelišču, zadel vse tarče, Bauerju pa pri zadnji, deseti ni uspelo. Bila sta zelo podobno hitra v smučini, oba sta imela okoli 25. čas dneva. V jasnem vremenu in hitri smučini sta bila po času minuto in nekaj sekund za vnovič izjemno hitrim Boejem.

Danes na zasledovalni tekmi bo možno z odličnim streljanjem narediti opazen rezultat. »Upam, da bom na štirih strelskih postankih dovolj uspešen, da se premaknem na kakšno višje mesto,« je želja Faka. Včeraj je dosegel točno 130. uvrstitev med trideset, Bauer se bliža stoti tovrstni uvrstitvi. V zadnjih štirih sezonah je Bauerju to uspelo vedno po petkrat na sezono. Glede spogledovanja z deseterico je statistika nedvoumna. Uspe mu enkrat na sezono. »Pokazal sem, kam se lahko uvrstim, če ustrelim optimalno oziroma blizu tega. Žal me je zadnji zgrešeni strel stal še okrog deset mest, a kljub vsemu mislim, da sem ujel pravo formo. Glede na to, da je sezona še dolga, sem zelo motiviran za naslednje tekme,« razmišlja Klemen Bauer.

Fak dober v klanec in brez občutka za drsenje po ravnini

Miha Dovžan je z dvema kazenskim krogoma končal na 77. mestu. Rok Tršan in Mitja Drinovec sta zbolela in nista startala. Tako je v zraku tudi nastop slovenske štafete na nedeljski tekmi. »Zadovoljni smo z nastopoma Faka in Bauerja, saj je njegovo 21. mesto v tej konkurenci že vrhunska uvrstitev. Žal je Klemen zadnji strel poslal na rob, a storil je velik korak naprej od Pokljuke. Fak na smučeh še ni pravi. Zelo dobro je tekel v klance, tam, kjer je strmo, na ravnem pa še ni našel pravega občutka za drsenje. Škoda, ker je Dovžan izpadel iz zasledovanja, zgrešil je en strel preveč. Tršan je že odšel domov. Čakali bomo do jutra, da bomo videli, kako bo z Drinovcem. Sicer štafete ne bo,« pravi trener Uroš Velepec. Štafeta ima veliko težo za razvrstitev v pokalu narodov. Danes bo na ženski zasledovalni tekmi prvič nastopila tudi Urška Poje. Po prvi uvrstitvi med dobitnice točk v karieri v četrtek na sprintu bo zasledovanje začela kot 38.

Trojček zaporednih zmag je s Pokljuke potegnil Johannes Thingnes Boe. Vrnil se je Francoz Martin Fourcade z drugim mestom. Boe je tekel kazenski krog, Fourcade ne. V smučini sta bila sicer najhitrejša s prvim in drugim tekaškim časom. Zanimivo, da je tretjo stopničko ujel Nemec Benedikt Doll, svetovni prvak z istega prizorišča 2017, kjer sta bila Boe in Fourcade drugi in tretji. Hochfilzen izpred dveh sezon še buri duhove tudi zaradi obtožb, da si je del ruskih biatloncev pomagal z nedovoljenimi praksami. S primerom se ukvarja tudi avstrijska policija. Za zdaj brez udarnih zaključkov.