Delničarji, med katerimi je za zdaj s skoraj 91 odstotki še vedno največja skupina Sij v lasti ruskega kapitala, so avgusta sklenili, da od 14,65 milijona evrov bilančnega dobička iz konca leta 2017 za dividende namenijo 1,82 milijona evrov oz. 0,17 evra na delnico, preostanek pa bi ostal nerazporejen.

Potem ko je postalo jasno, da bo ptujska družba v kratkem verjetno dobila novega lastnika, so z današnjo izredno skupščino najprej želeli le za nekaj dni pospešiti izplačilo dividend, ki jih bodo namesto zadnji dan letošnjega leta prejeli že 18. decembra, nato pa so se odločili znesek tudi povišati. Delničarji bodo namreč v skladu z današnjim sklepom za vsako delnico prejeli po 0,84 evra bruto, medtem ko bo nerazporejenih ostalo le 5,65 milijona evrov bilančnega dobička.

Kot je za STA pojasnil predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristijan Verbič, so sami danes na skupščini podali nasprotni predlog, s katerim bi delničarjem pripadle dividende v višini enega evra bruto, skupščina pa je nato podprla prav tako danes podan predlog največjega lastnika.

Skupščina družbe je ob tem soglasno sprejela še spremembe statuta v delu, ki se nanaša na zastopanje članov uprave, in sicer tako, da bo uprava delovala kot kolegijski organ, člana uprave pa sprejemata odločitve soglasno.

Ukrajinci imajo velike načrte

Sij je z ukrajinsko skupino prodajno pogodbo za 90,69-odstotni delež Perutnine Ptuj sklenil že prejšnji mesec, za dokončno sklenitev posla pa ukrajinski vlagatelji še vedno čakajo odločitev slovenske agencije za varstvo konkurence.

Ukrajinci so ob tem napovedali, da nameravajo v proizvodno bazo v naslednjih štirih do petih letih vložiti okoli 200 milijonov evrov, s čimer želijo okrepiti obstoječi vertikalno integrirani poslovni model družbe ter vlagati v razvoj in tehnologijo, kot tudi v njene blagovne znamke.

Da se morda počasi uresničuje scenarij, po katerem bo Perutnina še pred koncem leta dobila novega lastnika, dokazuje sklic še ene izredne skupščine družbe naslednji teden, na kateri bodo odločali o zamenjavi petih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu. Usoda omenjene skupščine je sicer odvisna tudi od tega, ali bo varuh konkurence do takrat že izdal odločbo.

Namesto Andreja Zubitskega, Polone Marinko, Evgenija Zvereva, Dagmar Planko in Helene Ploj Lajovic naj bi v primeru izvedene skupščine mesto v nadzornem svetu dobili izvršna direktorica in glavna finančna direktorica MHP Holdinga Viktorija Kapeljušna ter Maksim Pisarjev, Laroslav Mihajlovski, Vitalij Adamčuk in Uroš Ilića.