»Želim vztrajati do Pekinga, podaljšali so mi zaposlitev, me plačali v skladu z mojo izobrazbo, ki je sedme stopnje, podaljšal sem sodelovanje s sponzorji, počutim se dobro. Sem mislil, da bom pred novo sezono nekako le na pol v športni karieri, a sem hitro ugotovil, da sem se še vedno sposoben stoodstotno predati športu, tudi, ko sem pred televizijo, delam vsaj raztezne vaje. Poleti glavo razbistrim na Lefkasu, kjer pa nisem samo na počitnicah, ampak tam trdo delam. Vsekakor pa je za vztrajanje do Pekinga en pogoj: moram biti v stiku s svetovnim vrhom, če ne bom, bom končal kariero,« je na novinarski konferenci pred sezono dejal 34-letni Tržičan in tudi razložil, kje je dobil zagon za podaljšanje svoje kariere.

»Preučil sem statistiko, ki pravi, da sem po številu kolajn najuspešnejši deskar. Enako število odličij ima le legendarni Shaun White, ki pa jih je zbral v akrobatskih disciplinah, ne alpskih. Zakaj ne bi poskušal osvojiti še ene? Zdaj sem si glavo naravnal v to smer in ponavadi, ko si dam nekaj v njo, to tudi izpolnim. Spotoma pa bomo videli, kako bo šlo,« se proti olimpijskim igram leta 2022 že ozira Košir.

Ne tako dober kot nekoč, a vseeno konkurenčen

Pred novo sezono, ki se bo v četrtek začela v Carezzi, je optimistično razpoložen, zadnji treningi na prizoriščih prvih tekem so mu vlili samozavest. »Nisem za sekundo hitrejši od drugih, kot sem bil nekoč, če nisem enakovreden, sem pa hitrejši od drugih slovenskih fantov, s katerimi smo skupaj trenirali. V Dolomitih so bile tudi druge ekipe, nismo sicer imeli neposrednih primerjav, a na oko nisem videl nikogar, ki bi bil boljši od nas. V Carezzi sem bil doslej dvakrat drugi, letos si želim zmagati, se pa zavedam, da bo težko. Vsekakor nisem tako dober, kot sem bil v svoji najboljši sezoni, a sem zagotovo konkurenčen, z malo sreče sem lahko visoko,« je optimist Košir, ki je z leti postal tudi nekoliko bolj previden v napovedih, zaveda se, da uvrščanje na zmagovalni oder ni nekaj samoumevnega, še posebej v tako močni konkurenci. Ta ostaja ista kot v prejšnjih letih: »Nekaj mladih je, predvsem iz vzhodnih držav, toda verjamem, da bomo glavno besedo vseeno imeli izkušenejši.«

Prejšnje tri sezone, v katerih je imel veliko težav z bolečinami v hrbtu, je izbiral tekme, dve sezoni je nastopil samo na Rogli, letos pa namerava opraviti vse tekme. »Z izjemo slaloma v Bad Gasteinu. To je sicer moje najuspešnejše prizorišče, toda izkušnje mi govorijo, da je tudi najnevarnejše za poškodbe, zato menim, da se mu je bolje izogniti. Bojim se tekem, kjer je slaba vidljivost, lani je bilo takih veliko, upam, da jih bo letos manj. Zelo si želim nastopiti in biti uspešen na prvi tekmi v Carezzi, ki bo pomembna za samozavest, želim biti dober doma na Rogli in tudi v Moskvi. Seveda pa je tu tudi svetovno prvenstvo v ZDA, kjer želim obogatiti svoj zbirko kolajn z največjih tekmovanj. Da nastopim na vseh tekmah, so si zaželeli tudi sponzorji, samo ena tekma, čeprav velika, jih ne zanima. Posledično se tudi jaz letos nisem osredotočil le na en cilj. Bom pa rekel takole: Moj glavni cilj je ostati med tistimi, ki se na tekmah borijo za stopničke, in pa da bom po sezoni zdrav in nasmejan,« je načrte za sezono predstavil trikratni dobitnik olimpijske kolajne.

Glava poleti mirna

Kot sam pravi, da zadnje ni unovčil tako kot tistih dveh v Sočiju, posebno se za to ni niti trudil. Zaveda se, da bi Soči lahko »premagal« le z zlatom, ki pa se mu je po mnenju mnogih neupravičeno izmuznilo (v polfinalu naj bi bil hitrejši od korejskega tekmeca, a so sodniki menili drugače). »Kolajno sem najbolj unovčil s tem, da sem imel poleti mirno, zadovoljno obdobje. Glava je bila mirna, to pa je bilo najpomembneje. Spomladi so se mi ponudile tudi nekatere možnosti kaj zaslužiti, za velika podjetja sem nastopal kot motivator, a že poleti sem bil stoodstotno pri deskanju.«

Poleg Koširja, zmagovalca svetovnega pokala sezone 2014/15, bodo v Carezzi od Slovencev nastopili še Rok Marguč, Tim Mastnak, Črt Ikovic in Gloria Kotnik.