Finale pokala libertadores, ki je južnoameriška različica lige prvakov, je bil prvič v zgodovini na drugi celini. Vzroki za takšen korak pa so vse prej kot dobri. Potem ko je deževje poskrbelo že za preložitev prve tekme, pa so bile ogromne težave z izvedbo povratne.

Po navijaškem napadu na avtobus z Bocinimi nogometaši ob prihodu na Riverjev objekt Monumental, kjer bi morala biti tekma 24. novembra, so se odgovorni odločili, da bodo zaradi varnosti zaključni obračun tega elitnega južnoameriškega tekmovanja preselili v špansko prestolnico.

Stadiona madridskega Reala Santiago Bernabeu je tako nenadejano dobil še en dogodek svetovnega formata, v katerem so se bolje znašli igralci Riverja.

V prvem polčasu so bili nekoliko nevarnejši pri Boci, v 44. minuti pa tudi dosegli vodilni zadetek. Strelec je bil Dario Benedetto. V uvodu drugega polčasa so bili malce podjetnejši pri Riverju, sprožili dva nevarna strela, a preslaba za izenačenje.

V 57. minuti so pri Riverju zahtevali enajstmetrovko, a so sodniki odločili prekršek nad vratarjem Boce. V 68. minuti pa je River Plate izenačil po lepi akciji, ki jo je s približno enajstih metrov uspešno zaključil Lucas Pratto.

V podaljšku je bil uvodoma nevarnejši River, Boca pa je ostala z igralcem manj po drugem rumenem kartonu Wilmarja Barriosa. V 109. minuti pa je River tudi povedel, in sicer po izjemnem strelu Juana Quintera. Ta je sprožil s 17 metrov, žogo poslal v prečko, od nje pa se je odbila v mrežo.

Zatem so se odločili napasti tudi modro-rumeni, v 120. minuti je Leonardo Jara celo zadel vratnico, a je ostalo pri zmagi Riverja, ki je tik pred koncem zadel še v prazno mrežo prek Gonzala Martineza.

Za River je to četrti naslov po letih 1986, 1996 in 2015 (še dvakrat je bil v finalu), Boca Juniors pa ostaja pri šestih (1977, 1978, 2000, 2001, 2003, 2007). Še petkrat je igrala v finalu.