V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da z inženirskim delom in osebnostjo prispevajo k navduševanju mladih za inženirstvo, tehniko, naravoslovje ter inovativnost. Glavno merilo izbora nominirank je bila raznolikost: glede na izobrazbo, starost, organizacijo oziroma zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev. V ospredju je tudi prispevek inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote.

Od nevidnosti k navdihu

Izbor poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade in drugih sodelujočih partnerjev ter je del projekta Inženirke in inženirji bomo!. Ta iniciativa mlade z dogodki na gimnazijah in v šolskih centrih že sedmo leto navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. V Evropi je namreč na študijskih področjih znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike le dobra četrtina deklet, v Sloveniji ena tretjina.

Med glavnimi vzroki, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, sta tudi pomanjkanje zgledov, problem »nevidnosti« inženirk v družbi ter neustrezna obrazložitev pomena vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. Cilj izbora Inženirka leta je s spoznavanjem slovenskih inženirk pokazati, kako zanimive stvari počnejo ter kako s svojim znanjem in delom prispevajo k napredku.

Zmagovalka znana 9. januarja

Med letošnje nominiranke so uvrščene: Andra Dodič, Kolektor Group; Blaženka Pospiš Perpar, Petrol; Dora Domajnko, RLS Merilna tehnika; Emilija Stojmenova Duh, Fakulteta za elektrotehniko UL in Digitalno inovacijsko stičišče Slovenija; Jagoda Tančica, Akrapovič; Janja Žagar, Lek; Maja Golubovič, Pomgrad; Marjana Kranjc, Danfoss Trata; Nataša Grlj, Hella Saturnus Slovenija in Nina Zalaznik, Iskraemeco.

Zmagovalko letošnjega izbora bodo s svojimi glasovi izbrali vse nominiranke za priznanje inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev. Inženirka leta 2018 bo tako predstavljena na slavnostni prireditvi Think.ing 9. januarja. lr