Ministrica Bratuškova je danes na tradicionalnem predprazničnem dogodku Luke Koper, ki je letos minil v znamenju obletnice prihoda prve čezoceanske ladje Gorica v koprsko pristanišče prav na današnji dan leta 1958, spomnila, da je prejšnje vodstvo ministrstva večkrat zatrdilo, da je vse pripravljeno za začetek gradnje, "a je moja ekipa na ministrstvu žal kar hitro ugotovila, da vse ni tako rožnato".

Po treh mesecih intenzivnega dela pa so zdaj tik pred pripravljenim investicijskim programom, na podlagi katerega bo moč začeti graditi dodaten tir med Divačo in Koprom. Ob tem je ministrica za infrastrukturo poudarila, da bo nad projektom bdela še posebej skrbno in si prizadevala, da bo voden kar se da transparentno. Ob robu dogodka je Bratuškova v izjavi medijem ocenila, "da smo tako blizu začetku gradnje drugega tira kot še nikoli". Je pa po njenem pomembno, da investicijski program, ki bo osnova za začetek gradnje, stal. Kot je ocenila, bo investicijski program pripravljen povsem v začetku prihodnjega leta. Še pred koncem tega leta pa naj bi ga vsi pristojni organi, ki morajo dokument pregledati, preden ta roma na vlado, dobili v roke. Na vprašanje, ali pričakuje, da bi Luka pri gradnji sodelovala s finančnim vložkom, pa je ministrica menila, da "ima Luka Koper kar nekaj svojih investicij, ki jih mora narediti za to, da bo lahko progo, ki bo zgrajena v polnosti, uporabljala in se širila". Če pa imajo v Luki na voljo sredstva in bi bili zainteresirani, pa bi si osebno tega želela.

S poslovanjem zadovoljni

Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel je v svojem govoru izpostavil, da so letos z mrtve točke premaknili več projektov. Tako so razširili koncesijsko območje, pridobili gradbena dovoljenja za več pomembnih investicij, se odločili za gradnjo nove garažne hiše, v teku pa je tudi gradnja novega, t.i. Srminskega vhoda. Obenem je Zadel izrazil zadovoljstvo, da je nova vlada odločena nadaljevati projekt gradnje drugega tira. Glede možnosti, da bi Luka sodelovala pri projektu npr. z dokapitalizacijo oz. lastniškim vstopom v podjetje 2TDK, pa je Zadel odvrnil, da so vse možnosti odprte. S poslovanjem v iztekajočem se letu so zadovoljni, finančno pa "pričakujemo tudi dober zaključek poslovnega leta".

Na področju investicij so pod zastavljenimi cilji, kar pa je po besedah predsednika uprave posledica zamika nekaterih načrtovanih naložb. Trenuten investicijski plan je po Zadelovem "ambiciozen, ampak tudi realno izvedljiv v slučaju, če ne bo nekih velikih odstopanj, to pomeni pritožb na javne razpise".

Na traso prihajajo arheologi

V okviru priprav na gradnjo drugega tira železniške proge Divača-Koper na traso prihajajo arheologi. Arheološke raziskave bodo potekale na sedmih lokacijah na območju Dekanov in Ospa, končane pa naj bi bile spomladi. Medtem družba 2TDK hiti s pripravo investicijskega programa, na podlagi katerega se bo lahko začela gradnja.

Arheološke raziskave na trasi drugega tira se bodo začele v ponedeljek pri Dekanih z zakoličbo dveh izkopnih polj, vzpostavitvijo tabora, košnjo in odstranjevanjem grmičevja ter izvedbo geofizikalnih raziskav širšega območja izkopavanj. Nadaljevale se bodo s strojnim odstranjevanjem humusnih plasti, januarja pa bodo sledila ročna izkopavanja.

Dela bodo potekala na sedmih lokacijah, od tega na petih na območju najdišča Purgerce-Buševca pri Dekanih ter na dveh na območju Ospa. Na prvih dveh lokacijah bodo predvidoma zaključene v tretjem tednu januarja, sledile bodo raziskave na preostalih treh lokacijah na območju Dekanov in nato spomladi še na dveh na območju Ospa.

Raziskovale se bodo rimskodobne arheološke ostaline, so sporočili iz družbe 2TDK. Na vseh lokacijah so bile pri predhodnih raziskavah odkrite drobne arheološke najdbe, lončenina, kot tudi rimskodobni gradbeni material.