V ponedeljek zgodaj zjutraj, nekaj pred tretjo uro, so avstrijski policisti obvestili slovenske kolege o tem, da zasledujejo pet osumljencev, ki so v Pliberku razstrelili bankomat, da so ti pobegnili k nam in da jim sledijo tudi po naših cestah. Že po dobre pol ure sta bili na območju Raven na Koroškem odkriti dve osebni vozili, ki so ju osumljenci najverjetneje zapustili in nadaljevali peš, kmalu zatem pa so prijeli tudi že prvega od osumljencev.

181 oseb iskalo osumljene

»Takrat so avstrijski varnostni organi končali zasledovalno akcijo pri nas, mi pa smo začeli iskati preostale osumljence. Zato smo aktivirali policiste, kriminaliste in, ker smo domnevali, da bi lahko šlo za nevarne osebe, in predvidevali, da so tudi oboroženi, še posebno ter specialno enoto in helikopter. Teren smo preiskovali ves ponedeljek, tudi ponoči, v torek okoli 4. ure zjutraj pa nas je eden od občanov obvestil o sumljivi osebi, ki smo jo nato na območju Črne tudi prijeli. Izkazalo se je, da gre za drugega osumljenca iz kriminalne združbe,« je potek akcije opisal Robert Videc, vodja sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Celje. Preostali trije osumljeni so bili opaženi v bližini Ptuja in so jih prijeli mariborski policisti. Kot je še dejal Videc, je bilo v akcijo vključenih kar 181 oseb, a so jim bili v veliko pomoč tudi občani, ki so jim pomagali z informacijami. Kot je povedal Aleš Slapnik, pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na PU Celje, so po prijetju prvega od osumljenih kriminalisti zavarovali kraj prijetja in obe najdeni vozili, ju zapečatili in ju prepeljali v Celje, kjer čakata na preiskavo. »Po prijetju drugega smo obravnavali tudi vlom v vikend, kamor se je osumljeni očitno zatekel in vzel s seboj nekaj oblek in rjuho, s katero se je pokril,« je še razkril Slapnik.

Največkrat na delu kriminalne združbe

Že dalj časa so razstrelitve bankomatov »moderne« po vsej Evropi, zadnje čase imajo hude težave s tem na Hrvaškem, očitno pa so zdaj postali tarče nepridipravov tudi naši bankomati. »Pred 15 leti so jih nepridipravi največkrat odpeljali kar cele in jih nato razrezali ter pobrali gotovino,« pa pravi Aleš Kegljevič, vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto na generalni policijski upravi. »V primerjavi z drugimi državami pa smo se pri nas šele letos srečali s serijo napadov na bankomate s plinom oziroma eksplozivi. Letos smo tako obravnavali deset napadov na bankomate, od tega so bili štirje tudi dokončani. V osmih primerih so nepridipravi bankomate razstrelili s plinom, v dveh primerih pa je bila uporabljena ročna bomba,« pove Kegljevič.

Za zdaj ne kaže, da so bili isti storilci vpleteni tudi v primer razstrelitve bankomata v Lenartu. Običajno pa tovrstna kazniva dejanja izvršujejo organizirane kriminalne združbe, ki krožijo znotraj Evrope. Varnostni organi evropskih držav so zato oblikovali posebno skupino in med seboj uspešno izmenjujejo informacije. V tem primeru je šlo, kot rečeno, za skupino Moldavcev, ki naj bi imeli tudi bolgarsko in rusko državljanstvo, zadnje leto pa so živeli na Češkem. Danes so vseh pet že privedli pred preiskovalnega sodnika v Slovenj Gradcu, v naslednjih desetih dneh pa jih bo sodišče najverjetneje izročilo Avstriji.