Protestniki so se zbrali na ploščadi pred poslopjem Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki sicer ni polna, je pa protestnikov kljub temu več sto. Organizatorji so sicer na opozorilnem shodu, kot so ga označili, napovedali okoli 500 udeležencev.

Ti so nosili transparente z napisi, kot so »bolj kot garaš, manjšo plačo imaš«, »gospodarstvo je lokomotiva, ki povozi vse pod sabo«, »zamenjajmo plače« in »Sonja, a mi posodiš za burek«. ZSSS in Pergamu so se med drugim pridružili konfederacija sindikatov javnega sektorja ter sindikalne centrale Neodvisnost, KS 90 in Alternativa.

Kot je v nagovoru protestnikom dejal predsednik Pergama Jakob Počivavšek, tistim, ki so jih želeli razdeliti, ni uspelo. "Danes smo tukaj vsi, da zahtevamo dvig vseh plač. Skupaj smo solidarni in močnejši," je poudaril.

Gospodarstvenikom je očital, da visoke rasti ne delijo z zaposlenimi, čeprav uspeh doživljajo prav na račun delavcev in davkoplačevalcev. »Delodajalci so na področju plač zaspali. Na to jih opozarjajo številni, a so očitno gluhi. Danes smo glasni, da nas bodo slišali in videli,« je poudaril.

Zahteval je intenzivna pogajanja za kolektivne pogodbe, saj da je čas za nov dogovor o višjih plačah v gospodarstvu. »Če to ne bo dovolj, bomo naslednjič prišli v še večjem številu,« je napovedal in dodal, da je današnji shod tudi poziv delavcem, naj se organizirajo v sindikate in se jim pridružijo.

Jerkičeva se je pridružila Počivavškovemu pozivu, da je treba dvigniti vse plače in ne le minimalne. »Dovolj je humanitarnih akcij za otroke, dovolj je nizkih pokojnin. Zahtevamo plače, ki bodo omogočale normalno življenje,« je dejala in dodala, da v bistvu zahtevajo le spoštovanje.

Grožnje z odpovedmi kolektivnih pogodb po njenih besedah niso odraz spoštovanja. V primeru odpovedi kolektivnih pogodb je napovedala stavko.

Po shodu se bosta Jerkičeva in Počivavšek na povabilo GZS sestala s predsednikom GZS Boštjanom Gorjupom in generalno direktorico GZS Sonjo Šmuc. Kot je v izjavi novinarjem ob robu shoda dejala Jerkičeva, od sestanka sicer ne pričakuje ničesar.