»Izraelske sile so eno uro bombardirale pozicije v južnem in jugozahodnem predmestju Damaska ter na jugu Sirije ob meji province Kvinejtra,« je dejal vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

Sirski državni mediji so poročali, da je protizračna obramba sestrelila več tarč v bližini prestolnice. »Naša protizračna obramba je streljala na sovražne tarče nad območjem Kisveh in jih sestrelila,« je poročala sirska tiskovna agencija Sana.

Po podatkih observatorija je sirska vojska v četrtek prvič po septembru aktivirala protizračno obrambo.

Izraelska vojska pa je medtem zanikala, da je bilo zadeto kakšno od njihovih letal, domnevnih napadov pa ni komentirala. Sporočili so le, da je Sirija izstrelila raketo zemlja-zrak v smeri Golanske planote, a ni jasno, ali je zadela izraelsko ozemlje.

Že več letalskih napadov na Sirijo

Izrael je v preteklosti izvedel že več letalskih napadov na sosednjo Sirijo, kjer domnevno obstreljuje iranske tarče. Iran in Rusija sta glavna zaveznika sirske vlade v civilni vojni proti upornikom, ki v državi divja že od leta 2011.

V septembru je prišlo do incidenta, ko je sirska protizračna obramba med izraelskimi letalskimi napadi pomotoma sestrelila rusko letalo, pri tem je bilo ubitih 15 oseb na krovu. Moskva je nato pomagala pri posodobitvi sistema protizračne obrambe sirske vojske ter za nesrečo obtožila Izrael, češ da so njihova letala izkoristila večjo rusko letalo za kritje.