Španska vlada, ki jo vodi socialistični premier Pedro Sanchez, utegne ostati brez enega svojih najvplivnejših članov. Gre za ministra za zunanje zadeve, 71-letnega Josepa Borrella, ki mu je agencija za trg vrednostnih papirjev (CNMV) naložila kazen zaradi zlorabe položaja leta 2015, ko je bil član nadzornega sveta španske multinacionalke Abengoa. Opozicijske stranke v parlamentu in tudi leva zavezniška stranka Unidos Podemos zaradi tega zahtevajo Borrellov odstop.

Najprej zanikal, potem plačal

V torkovi izdaji španskega uradnega lista je bilo objavljeno, da agencija CNMV terja od Borrella plačilo kazni v višini 30.000 evrov, ker je zlorabil notranje informacije pri prodaji delnic multinacionalke Abengoa, ko je ta zašla v finančne težave. Podjetje, ki deluje na področju električne energije iz alternativnih virov, je novembra 2015 zaprosilo za prisilno poravnavo upnikov. Borrell je dan prej prodal 10.000 njenih delnic v vrednosti 9030 evrov, transakcijo pa opravil v imenu bivše žene Caroline Mayeur. Dan zatem je vrednost delnic padla za 70 odstotkov. Agencija ocenjuje, da je Borrell storil hud prekršek, ker se je na podlagi notranjih informacij odločil prodati delnice pred znižanjem vrednosti na borzi.

Agencija je začela preiskavo lani, kazen pa je odmerila septembra letos. Borrell je najprej vse zanikal, potem pa se je pred mesecem dni odločil, da se ne bo pritožil in bo denarno kazen poravnal. Ob tem je izjavil, da prodaja delnic sicer ni bila primerna, a da je šlo za zelo majhno vsoto, ni pa želel povedati, s koliko delnicami te multinacionalke je razpolagal. Mediji so neuradno izvedeli, da jih je imel za 380.000 evrov.

Španska vlada je katalonskemu politiku izrazila vso podporo, rekoč, da gre manjši nepomemben prekršek, s čimer jih je Borrell že pred časom seznanil. »Povedal nam je za denarno kazen in tudi, da jo bo plačal, zato ni to za nas nič novega,« je izjavila podpredsednica vlade Carmen Calvo.

Drugačnega mnenja je opozicija, ki ocenjuje prekršek kot resen, predvsem zato, ker naj bi Borrell v postopku preiskave agenciji CNMV lagal. Afera jim pride prav tudi v kampanji za nedeljske regionalne volitve v Andaluziji, kjer se sodeč po anketah obeta zmaga Sanchezovi socialistični stranki. Desna Ljudska stranka (PP) poziva Borella k takojšnemu odstopu z ministrskega položaja ali njegovemu odpoklicu. Borrell po besedah vodje te stranke Pabla Casade kot minister nima več legitimnosti. Druga desna opozicijska stranka Ciudadanos pa je zahtevala nastop ministra pred parlamentom.

Za odstop so tudi katalonski nacionalisti

Borella k odstopu pozivata tudi katalonski nacionalistični stranki ERC in Jxcat, ki sta sicer pripomogli k Sanchezovi izvolitvi junija letos. Zanju je Borrell najbolj osovražen španski minister, ker je proti odcepitvi Katalonije, čeprav je Katalonec. Z odstopom prav tako soglaša glavna podpornica socialistične vlade v parlamentu, to je Podemos. Njen prvak Pablo Iglesias je dejal, da si vlada ne sme dovoliti za ministra imeti nekoga, ki je bil kaznovan zaradi zlorabe notranjih informacij. In dodal: »Spoštujem Borrella zaradi njegove politične drže in mislim, da bo sam dal odpoved, ne da bi mi to izrecno zahtevali.« Za nadaljnjo usodo ministra bo njegovo mnenje verjetno odločilno. Zaradi afer je moral premier Sanchez v petih mesecih vladanja zamenjati že dva člana vlade, in sicer ministra za kulturo in ministrico za finance.