Profesor He Jiankui je danes o svojem delu spregovoril na znanstveni konferenci v Hongkongu. Med drugim je dejal, da je ponosen na to, da je s tehnologijo Crispr spremenil DNK dveh deklic tako, da se ne bosta mogli okužiti z virusom hiv. Njegove trditve sicer še niso znanstveno potrjene.

Univerza znanosti in tehnologije v Shenzhenu (University of Science and Technology in Shenzhen) je zapisala, da o poskusu ni vedela ničesar in o zadevi že sprožila preiskavo. He naj bi bil tudi od februarja na neplačanem dopustu, profesor pa je tudi potrdil, da je eksperiment financiral sam.

V začetki fazi razvoja še en gensko spremenjen zarodek

Njegov poskus je v ponedeljek pretresel svetovno javnost in znanstvenike. He je namreč spremenil DNK dveh zarodkov tako, da se deklici v bodoče ne bosta mogli okužiti z virusom hiv. Jajčece, iz katerega sta se razvili dvojčici Lulu in Nana, je oplodil zunajtelesno. Preden ga je vstavili v maternico, ga je gensko spremenil s sistemom Crispr. Dvojčici sta se rodili normalni in zdravi, njun napredek pa bodo spremljali naslednjih 18 let.

He je dodal, da je v začetni fazi še druga potencialna nosečnost gensko spremenjenega zarodka.

Na konferenci je dodal, da se je za poskus prostovoljno prijavilo še osem drugih parov (med katerimi so z virusom hiv okuženi očetje, matere pa ne). Svoj poskus je v vpogled poslal tudi znanstveni reviji, katere imena sicer ni navedel.

Zakaj toliko dviganja prahu?

Sistem Crispr, ki omogoča gensko spreminjanje, sicer v znanosti ni nov, saj so ga razvili leta 2012. Deluje tako, da »izreže, zamenja oziroma izkrivi« specifičen del DNK. To lahko spremeni genski kod in tako pomaga, da se dedne bolezni ne bi prenesle na potomce.

Strokovnjaki ob sem seveda opozarjajo na strahovite posledice, ki jih lahko ima gensko spreminjanje. Ne samo, da bi lahko poškodovalo zarodek, pojavile bi lahko tudi nepričakovane mutacije kasneje v razvoju. Takšno spreminjanje bi lahko posledično vplivalo tudi na prihodnje generacije. Ravno zato je v mnogih državah, med drugim tudi na Kitajskem, takšno spreminjanje prepovedano.