Po finalnem obračunu na svetovnem nogometnem prvenstvu med Hrvaško in Francijo, ko so julija v Moskvi zmago slavili galski petelini, so se tokrat veselili naši južni sosedi. V finalu Davisovega pokala so Francijo premagali na domačih tleh s 3:1 in se v zgodovino zapisali kot zadnji zmagovalci stare različice tega tekmovanja. Željko Krajan se je vpisal v zgodovino, saj je leta 2005 osvojil Davisov pokal kot igralec (tedaj sta glavni vlogi sicer igrala Mario Ančić in Ivan Ljubičić), letos pa kot selektor. Devetintridesetletni hrvaški kapetan je bil nekdaj trener prve igralke sveta Dinare Safine, v zadnjih letih pa je trener in partner slovenske igralke Polone Hercog.

Po dveh posamičnih zmagah v petek so bili kockasti že na pragu zmage. Sobotno slavje sta preprečila Pierre-Hugues Herbert in Nicolas Mahut z zmago v obračunu dvojic proti Mateju Paviću in Ivanu Dodigu. A že prva tekma v nedeljo je odločila zmagovalca, Marin Čilić je z zmago proti Lucasu Pouillu Hrvaški zagotovil tretjo točko in naslov svetovnih prvakov, sam pa se je pridružil veliki četverici (Đoković, Nadal, Federer in Murray) z zmago tako na grand slamu kot tudi v Davisovem pokalu. Že takoj po tekmi je dejal, da je to najlepši trenutek v njegovi karieri in najsrečnejši dan njegovega življenja, s podobnimi besedami pa je navijače pozdravil tudi na sprejemu na Trgu bana Jelačića v ponedeljek. »Bonjour, Zagreb,« je v francoščini vzkliknil veliki množici. »To je strašno, kot v sanjah. Hvala vam. Vsem smo pokazali, da smo najboljši,« je povedal Čilić.

Zmago Hrvaške pozdravljajo tudi v tujini

Podobnih misli je bil tudi Borna Ćorić, ki je prispeval točko v petek. »Hvala vam za vso podporo, ogromno naših navijačev je bilo tudi v Lillu. To je najlepši dan mojega življenja. Presrečni smo, da smo lahko prinesli ta pokal na Hrvaško in svetu pokazali, kdo je najboljši.« Pomembno podporo je na tribunah stadiona Pierra Mauroya v Lillu predstavljala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Pred nedeljskimi dvoboji je igralce obiskala v slačilnici, po odločilni točki pa je k njej pristopil Marin Čilić, ki ga je prva dama hrvaške politike objela in ga ogrnila s hrvaško zastavo. V ponedeljek je igralce in trenerski štab nagradila še z državnim odlikovanjem.

Hrvaško zmago so kot izjemen uspeh doživeli tudi svetovni mediji in nekateri tuji športniki. Številka ena na teniški lestvici, Srb Novak Đoković, je sosedom iz srca čestital. Na twitterju je združil fotografiji hrvaškega slavja in hrvaško-francoske skupne fotografije po tekmi in zapisal: »Bravo, Hrvaška, za zmago v Davisovem pokalu. Ti fantje so odlični teniški igralci, ob tem pa tudi sijajni ljudje, ki jih zelo cenim in spoštujem. Krasna slika obeh ekip po tekmi kaže na veliko spoštovanje med reprezentancama. To je glavno vodilo športa.«

V španski Marci so se po tekmi spomnili na hrvaški poraz v finalu leta 2016 in zapisali: »Čilić je hrvaški heroj. Finale svetovnega prvenstva v nogometu so dobili Francozi, v tenisu je zmagala Hrvaška.« Zmago naših sosedov kot zadnjo v zdajšnjem formatu proslavljajo tudi v Angliji, za posebno zgodbo pa so poskrbeli Srbi. Natančneje, njihova sodnica Marijana Veljović, ki je v Lillu sodila četrto srečanje. Vrhunski delilki pravice, ki je letos sodila tudi v Wimbledonu, so Hrvati po zmagi zapeli nekaj verzov.

Še zadnjič po starem sistemu

Hrvaška se je z drugo zmago izenačila z Rusijo, obenem pa je postala še zadnja v zgodovini, ki je slavila v tej različici. Najstarejše športno moštveno tekmovanje na svetu namreč po več kot sto letih spreminja svoj format, kar bodo še posebno občutili teniški navijači. Če so svoje junake do zdaj lahko spodbujali na domačih igriščih, bo v prihodnosti drugače. Medtem ko bodo kvalifikacije še vedno potekale na domačem terenu, bo zaključne boje najboljših šestnajstih reprezentanc v enem tednu gostilo le eno mesto. Prvi bo od 18. do 24. novembra prihodnje leto na vrsti Madrid, kjer bodo Hrvati branili lovoriko.