Na položaj selektorja nogometne reprezentance se je v velikem slogu vrnil Matjaž Kek. Z nogometno zvezo je podpisal pogodbo do konca kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 z možnostjo podaljšanja.

V nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju še nobena tiskovna konferenca ni pritegnila večje pozornosti domače javnosti kot imenovanje Matjaža Keka za devetega selektorja članske reprezentance. Oder, kjer sta za dolgo mizo poleg Keka sedela še predsednik zveze Radenko Mijatović in tiskovni predstavnik Matjaž Krajnik, so osvetlili z dodatnimi reflektorji, za predstavnike medijev pa je zaradi povečanega zanimanja zmanjkalo prostih sedežev. »Ob vrnitvi na slovensko klop čutim zadovoljstvo in nacionalni ponos, a tudi velik motiv in strašanski izziv. Hvala vsem za zaupanje, ki mi nalaga veliko odgovornost,« je povzetek uvodnih misli Matjaža Keka, ki je v nasprotju s predhodniki ugajal z natančnimi in vsebinsko polnimi odgovori.

Matjaž Kek je bil po odhodu Tomaža Kavčiča edini kandidat za prevzem državne selekcije. S predsednikom zveze Mijatovićem sta se prvič srečala pred dobrim mesecem dni v Mariboru, kjer sta skoraj v celoti dorekla podrobnosti sodelovanja. »Ko sem se po šestih letih poslovil od Rijeke, sem razmišljal o počitku, a sem hitro prejel klic nogometne zveze. V sebi sem začutil, da ne bo težav pri dogovoru. Nisem postavljal pogojev, finančno plat pa smo uredili znotraj plačilnih zmožnosti zveze,« je pojasnil Kek. Napovedal je, da bo takoj zavihal rokave v neposredni komunikaciji z igralci, konkretnih perečih primerov predvsem v povezavi s statusom Jana Oblaka in Kevina Kampla pa ni posebej izpostavljal: »Zagovarjam, da za Slovenijo igrajo vsi najboljši igralci, a bodo morali na igrišču pokazati željo in pripadnost. Vsak posameznik mora kakovost postaviti v službo kolektiva. Ko je bila Slovenija enotna, so se dogajale velike stvari. Reprezentanca je mlada in dokaj neizkušena, a mora biti dovolj motivirana za dokazovanje. Problemi obstajajo, vendar so rešljivi.«

Kek bo ta konec tedna odpotoval v Dublin na žreb kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. »Cilji morajo biti postavljeni visoko, zato bomo merili na uvrstitev na veliko tekmovanje. Razmišljati moramo o svojih problemih in spoštovati vsakega tekmeca. Slovenija se je na zaključne turnirje uvrščala tudi takrat, ko je bila v četrtem bobnu. Nisem Copperfield, a verjamem, da lahko veliko naredimo. Za visoke cilje se bo treba žrtvovati,« je pojasnil Matjaž Kek. Glavni trener reprezentance bo Igor Benedejčič, za kondicijsko pripravo bo skrbel Kekov sodelavec z Reke Luka Brkljača, trener vratarjev ostaja Borut Mavrič.