Nemška najstnica je bila v nedeljo na dirki v Macau na 16. mestu, ko je pred ovinkom Lisboa dihala za ovratnik Indijcu Jehanu Daruvali. Ker je ta zavrl nekoliko prej, kot je Nemka pričakovala, je prišlo do trka, njen dirkalnik se je zavrtel in pri 276 km/h v zraku zletel s proge. V nesreči so bili poškodovani še štirje: japonski dirkaški tekmec Šo Tsuboi, dva fotografa in varnostnik, ki so utrpeli poškodbe obraza, glave in hrbta.

Ob grozljivem prizoru so mnogi pomislili na najhujše, vendar ima zgodba glede na situacijo zelo srečen izid. Flörscheva je bila med drugim pri zavesti že, ko so jo odpeljali v bolnišnico, nato pa prek družbenih omrežij sporočila, da bo operirana. Njen oče je za nemške medije kasneje potrdil, da ima zlomljeno sedmo vretence, a je hrbtenjača ostala nepoškodovana. Tudi po enajsturni operaciji, med katero so si kirurgi pomagali z delčki kosti iz kolka, je jasno, da se je zgodil manjši čudež, saj lahko 17-letnica premika vse okončine. Srečnem izidu naj bi botrovalo predvsem to, da je dirkalnik odneslo višje v ograjo in ne v bolj utrjen spodnji del, kjer bi bila sila udarca bistveno višja in verjetno usodna.

»Roke in noge lahko premika, vse je v redu,« besede lastnika ekipe Van Amersfoort Racing Fritsa van Amersfoorta povzema BBC. Vpleteni so prepričani, da je nad Flörschevo očitno bdel angel varuh. Morebitna paraliza je bila za zdravnike največja skrb, zaradi česar je bilo operacijo potrebno opraviti čimprej, saj še ni bilo povsem izključeno, da ni prišlo do poškodbe hrbtenjače. »Izredno smo veseli, da v tem trenutku že okreva in da je operacija minila brez zapletov. Ni več nikakršnega strahu pred paralizo,« je dejal lastnik Nemkine ekipe, ki je prav tako prepričan, da bo Nemka po znova sedla za volan.

Fia že napovedala preiskavo

Medtem se je na svojem facebook profilu oglasila tudi dirkačica, ki se je zahvalila vsem, ki so ji pomagali, izpostavila pa je predvsem kirurga dr. Riccarda Ceccarellija in podjetje Dallara, ki skrbi za bolide in to, da so tudi v takšnih ekstremnih primerih karseda varni za pogumne dirkače: »Dobro sem prestala dolgo operacijo, upam, da bo od sedaj naprej šlo le na bolje. V Macauu moram ostati še nekaj dni, tako da bom nared za potovanje. Zahvaljujem se vsem navijačem za dobre želje, ki sem jih sedaj pričela brati. To me motivira in me opogumlja.«

Mednarodna avtomobilistična zveza je sicer že sprožila preiskavo, po hudi nesreči pa se je oglasil tudi njen direktor Jean Todt: »Po takšni nesreči je naloga Fie, da pomaga vpletenim in ugotovi, zakaj je do nesreče prišlo. Raziskali bomo okoliščine dogodka in nato ustrezno ukrepali.«