V noči na 4. julij letos se je pri Mlakarjevih v naselju Telče pri Sevnici odvijala prava drama, ki bi se kaj lahko končala tragično, a se je »le« s hudimi poškodbami 46-letne ženske. Kot so naslednjega dne sporočili s Policijske uprave Novo mesto, sta se ženska in 71-letni moški sprla, kar je vodilo v fizični obračun. Možakar naj bi jo večkrat udaril, nato pa še z nožem zabodel v hrbet. Žrtvi, ki v napadalčevi hiši živi le občasno, je kljub hudim poškodbam uspelo pobegniti iz hiše in se skriti, napadalca pa so policisti še istega večera prijeli. Za poskus uboja mu sodijo na krškem sodišču, grozi pa mu do 15 let zapora.

Po prepričanju tožilstva je obtoženi 71-letni Albin Mlakar zabodel sinovo partnerico Heleno Virant z namenom, da ji vzame življenje. Povod naj bi bila večerja, ki jo je Mlakar pričakoval, ko se je po celodnevnem delu vračal iz vinograda. A ga večerja ni pričakala, kar ga je močno razhudilo. Ranjeno žrtev sta po mnenju tožilstva rešila pobeg in hitra zdravniška pomoč.

Včeraj sta na prostor za priče pred sodnika Gojmirja Pešca stopila obtoženčeva soseda. Sosed je dejal, da sta si bila z obtoženim dobra kot soseda, nista pa se družila ali obiskovala. »Do mene ni bil nikoli nasilen, kakšen je bil do drugih, pa ne vem. Seveda je kdaj tudi kaj popil. Vsak kdaj spije kak kozarček preveč, tudi jaz. A pijanega ga nikoli nisem videl,« je pripovedoval. Tudi soseda je na vprašanje obrambe, ali kaj ve o pogosti vinjenosti obtoženega, odgovorila, da »je zgolj delaven kmečki človek, ki včasih tudi kaj spije. Ni pa bil pijanec. Niti nikoli nisem ne slišala ne videla, da bi bil do koga agresiven.«

Je pa druga soseda tistega večera prihitela iz svoje hiše, ko je zaslišala, da se zunaj nekaj dogaja. »Albin je stal na stopnišču, ob njem pa njegova vnukinja in soseda. Soseda je rekla le, da sta se Albin in Helena sprla in da je nekaj hudo narobe. Helene takrat ni bilo več v hiši. Albin se mi je zdel precej napet. Zdelo se mi je, da ni čisto pri sebi, najbrž je bil tak od razburjenja. Hotela sem ga pomiriti in sem mu rekla, naj pomisli nase in na svoje zdravje, pa me ni hotel slišati. Ko pa sem rekla, naj pomisli na vnukinjo, je otroku dejal, naj gre v hišo kaj pojest in potem spat.« Ko so nekaj trenutkov stali pred hišo, je zaslišala Helenin glas iz teme. V tistem je Albinova vnukinja začela jokati. »Takrat sem razmišljala le, da jo moram spraviti od tam. Odpeljala sem jo v svojo hišo, kjer je potem zaspala.«

Obtoženi se dogodka ne spominja

Obtoženi je v svojem zagovoru na prejšnji obravnavi dejal, da se dogodka ne spomni in da krivde po obtožnici ne priznava. Zagovornica Albina Krulc je med drugim predlagala pridobitev mnenja izvedenca alkohologa, ki naj bi povedal, ali je obtoženi alkoholik in kako bi to vplivalo na njegova dejanja v konfliktnih situacijah. Predlagala je tudi postavitev izvedenca psihiatrije, ki naj bi med drugim pojasnil, kako je mogoče, da se obtoženi dogodka ne spominja. Po besedah zagovornice je obtoženi tistega dne trdo delal, ves dan ni jedel, je pa veliko pil. Zato želi, da izvedenca pojasnita, kako je to vplivalo na njegovo presojo in sposobnost odločanja.

Sojenje se bo nadaljevalo 6. decembra.