Po preštetih skoraj vseh glasovnicah v Mestni občini Koper je drugi krog potrjen. Aktualni župan Boris Popovič se bo moral čez 14 dni v drugem krogu soočiti z Alešem Bržanom. Slednjemu so volivci po zadnjih podatkih namenili 30,5 odstotkov glasov, Popoviču, ki bi ob zmagi nastopil že peti zaporedni mandat, pa 44,6 odstotka. Na tretje mesto se je s 6,4-odstotno podporo uvrstil Gašpar Gašpar Mišič.

V Mariboru za zmago Arsenovič in Kangler

Izidi županskih volitev v Mariboru po preštetih skoraj vseh glasovnicah kažejo kandidatu SMC Saši Arsenoviču 38,2 odstotka glasov, kandidatu NLS Francu Kanglerju pa 31,4 odstotka. Aktualni župan Andrej Fištravec se bo očitno od županskega prestola poslovil, zbral naj bi komaj dobrih osem odstotkov glasov.

Kangler je zadovoljen z doseženo podporo v prvem krogu. Posebne taktike za drugi krog ne načrtuje, vesel je, da so že v kampanji pred prvim krogom bili spoštljivi eden do drugega. Novinec v politiki Arsenovič pa upa, da bo volilna kampanja v prihodnjih tednih pred drugim krogom glasovanja bolj vsebinska.

Rakovec si obeta pošten boj za župana Kranja

Matjaž Rakovec, ki po polovici preštetih glasov vodi v županski tekmi v Kranju, je z izidom zadovoljen, sploh ob dejstvu, da je nov obraz v politiki. Po doslej preštetih glasovih mu kaže na 30-odstotno podporo, najbližji zasledovalec Zoran Stevanović ima 21,5 odstotka glasov. Kandidat SD Rakovec pred drugim krogom verjame, da bo boj pošten.

Janković: Ljubljančani so glasovali za razvoj

Zoran Janković je nekaj trenutkov po razglasitvi rezultatov naših vzporednih volitev dejal, da so rezultati pokazali, da si Ljubljančani še naprej želijo razvoj in dodal, da drugačnega razpleta ni pričakoval. Ob tem se je meščanom in meščankam zahvalil za podporo. To kaže, je prepričan, da si še naprej želijo »takšnega razvoja, kot je bil doslej«.

Ljubljančani in Ljubljančanke so po njegovih besedah tudi pokazali, da si želijo odprtega, solidarnega in tovariškega mesta. »Hvala tudi vsem, ki so mi pogumno in javno izkazali podporo, predvsem pa hvala moji ekipi, ki je izjemno pripravila te volitve. Meni je preostalo le, da sem govoril,« je dejal Janković, ki je izrazil tudi veselje, da je bila volilna udeležba višja kot pred štirimi leti.

Logar zadovoljen z višjo volilno udeležbo v Ljubljani kot pred štirimi leti

Ljubljanski kandidat za župana Anže Logar rezultatov vzporednih volitev ni želel komentirati. Meni, da je treba počakati preštetje glasov. Zadovoljen pa je z volilno udeležbo, ki je višja, kot je bila pred štirimi leti. Izrazil je zadovoljstvo, da so »vendarle toliko prevetrili Ljubljansko kotlino, da se je volitev udeležilo za 10 odstotnih točk več volivcev«. To po njegovih besedah pomeni, da se da »z agilno kampanjo predramiti volilno bazo«, kar da je dobro izhodišče za naprej.

Na vprašanje, zakaj je Janković v prestolnici »neosvojljiva« trdnjava, je odgovoril z vprašanjem: »Ali je res?« In pojasnil, da če bi imela koalicija, ki trenutno vlada, enega močnega županskega kandidata, bi sedaj imeli drugi krog volitev v Ljubljani.

Janša: Specifične prijeme volilne kampanje v Ljubljani očitno obvlada le Janković

Predsednik SDS Janez Janša je po vzporednih rezultatih volitev ocenil, da je Ljubljana specifična po prijemih volilne kampanje, ki jih »očitno obvlada le Janković, to pa se odraža na rezultatih«. Na vprašanje, kdo lahko premaga Jankovića, je Janša odgovoril, da Ljubljančani. »A dvomim, da je kdorkoli v potencialni politični konkurenci sposoben uporabljati enake metode, kot jih uporablja on,« je dodal.

V Celju župan ostaja Bojan Šrot

Šrot, ki je tokrat prvič nastopil z novo stranko Celjska županova lista, ta pa šteje že skoraj 1000 članov, bo tako celjsko občino vodil že šesti mandat. V izjavi za medije je povedal, da je zadovoljen z doseženim volilnim izidom.