Šabeder je spomnil, da se je v začetku novembra v program otroške kardiologije vrnil domači kirurg. Njegova stalna prisotnost in vzpostavitev baze pediatričnih kardiologov po Šabedrovih besedah odpira vrata nadaljevanju sodelovanja s češkimi kirurgi. Zdajšnja pogodba med Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana in praško bolnišnico Motol se izteče konec letošnjega leta.

Načrt za leto 2019 je optimizacija programa otroške kardiologije s popolnitvijo kadrovske zasedbe in oblikovanjem stalne ekipe, je napovedal Šabeder. Pojasnil je, da je strokovni svet UKC sprejel sklep, s katerim je svetu zavoda predlagal vnovično vzpostavitev delovanja centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. Sklep je podprl tudi strokovni svet zdravstvene nege UKC.

Vodstvo ljubljanskega UKC zato upa, da bo omenjeni predlog naletel na podporo ministrstva za zdravje in celotne vlade. V zvezi s sodelovanjem med UKC in Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni (NIOSB) je Šabeder dejal, da vsekakor ostajajo odprti za skupno iskanje rešitev v dobro bolnikov, morebitne sinergijske učinke sodelovanja pa vidi predvsem pri izobraževanju domačih strokovnjakov v tujini.

Grosek: NIOSB je tujek v glavah

Izrazito kritičen do NIOSB pa je bil vodja oddelka za intenzivno terapijo na pediatrični kliniki Štefan Grosek. Kot je dejal v izjavi za medije, NIOSB dojema kot »tujek v svoji glavi in glavah svojih kolegov«. Po njegovem prepričanju bi v primeru, da bi NIOSB vstopil v UKC ter poleg prostorov in opreme prevzel tudi kader pomenil »katastrofo« za zdravljenje najhuje bolnih otrok.

Šabeder in Grosek sta opozorila, da se je v času, ko je NIOSB pošiljal kirurge na pediatrično kliniko, povečalo tveganje v programu otroške kardiologije. Razlogov za to je bilo več: prepogoste menjave tujih kirurgov, njihovo slabo poznavanje delovnega okolja, v katerega so prišli, kot tudi prevelike časovne vrzeli med odhodom enega kirurga in prihodom drugega, je navedel Šabeder.

Fakin: Preveč zapletov, če bi bil NIOSB samostojen zavod

Sicer bo vodstvo ljubljanskega UKC na današnji nujni seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki se je začela ob 13. uri, soočilo svoje poglede na problematiko programa otroške kardiologije s pogledi poslancev ter predstavnikov ministrstva za zdravje in NIOSB. Minister Samo Fakin je pred dnevi napovedal, da bodo odločitev o prihodnjem delovanju NIOSB sprejeli v prvem tednu decembra.

Na vprašanje, h kakšni rešitvi se osebno nagiba, pa je Fakin odgovoril, da bi bilo preprosto preveč zapletov, če bi NIOSB deloval kot samostojni zavod, saj mora v vsakem primeru sodelovati s kliničnimi oddelki UKC.