Pri sestavljanju japonske vlade se jim je pri iskanju ministra za kibernetsko varnost najverjetneje precej mudilo. Resor je prevzel 68-letni Yoshitaka Sakurada, ki te dni polni medije zaradi svoje obupne računalniške nepismenosti.

V sredo je namreč v parlamentu povedal, da ne uporablja računalnika. »Odkar sem bil star 25, sem tovrstne zadolžitve prepuščal podrejenim, zato nikoli ni bilo potrebe po rabi računalnika,« je pojasnil. Iz osuple opozicije so ga nato povprašali, kakšna je kibernetska varnost v jedrskih elektrarnah in ali tam uporabljajo USB-ključke, kar je 68-letnika povsem zmedlo. Izkazalo se je, da minister za kibernetsko varnost niti približno ne ve, kaj je USB-ključ.

Nedosegljiv hekerjem

»Nedojemljivo je, da je nekdo, ki se še nikoli ni dotaknil računalnika, lahko postal minister za kibernetsko varnost,« je zgrožen Masato Imai iz opozicije. »A ga ni nič sram?« se je vprašal nek uporabnik na twitterju, kjer se je na 68-letnega ministra vsul plaz kritik. Nek šaljivec je poudaril, da Sakurada pravzaprav je strokovnjak za kibernetsko varnost. »Če bi si ga hekerji vzeli za tarčo, mu ne bi mogli ukrasti nobene informacije. To je najvišja stopnja kibernetske varnosti,« se je pošalil v tvitu.

Sakurada je resor prevzel pred dobim mesecem, hkrati pa bi naj imel pod nadzorom tudi priprave na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu, ki bodo čez dve leti. Tudi na tem področju ni zablestel. Mediji poročajo o velikanskih luknjah v njegovem znanju in obupni nepripravljenosti.