V bližini Pariza te dni začenjajo s konferenco, katere glavni poudarek bo sprememba definicije kilograma. Merska enota, na kateri temeljijo vse enote mase, je od leta 1889 definirana s kosom iz platine in iridija.

Težava je v tem, da ta prototip nima ves čas enake mase. Čeprav je pod tremi steklenimi zvonovi, se na njem nabereta prah in umazanija, nanj pa vpliva tudi atmosfera. Včasih ga morajo celo oprati. Vse to vpliva na njegovo maso.

»Živimo v modernem svetu. V atmosferi so onesnaževalci, ki se lahko primejo na maso,« je povedal specialist za inženirstvo in materiale Ian Robinson z britanskega nacionalnega inštituta za fiziko. Ko ga vzamejo iz zaščite, je rahlo umazan, vendar pa lahko celoten postopek čiščenja ali rokovanja z valjem spremeni njegovo težo, je pojasnil znanstvenik. »To torej verjetno ni najboljši način za določanje mase,« je še povedal.

Na konferenci bodo po vsej verjetnosti za novo definicijo kilograma izbrali elektronski kilogram. Strokovnjaki želijo definicijo, ki bi veljala ves čas in se ne bi spreminjala ne glede na karkoli. Elektronski kilogram bo temeljil na vrednosti Planckove konstante, na podlagi katere je s Kibblovim mehanizmom mogoče izmeriti natančno maso predmeta, pri čemer se uporabi natančno izmerjena elektromagnetna sila.

Za potrošnike se ne bo dosti spremenilo

Da so se znanstveniki vsa ta desetletja zanašali na kos kovine, ima korenine v času kralja Ludvika XVI. Kralj, ki je bil na oblasti v času francoske revolucije in se je v zgodovino zapisal kot Ludvik Zadnji, je trgovcem skušal preprečiti, da bi goljufali kupce. Zato je določil mersko enoto, ki je ustrezala litru vode pri nič stopinjah Celzija. Leta 1799 so francoski voditelji nepriročno vodno mersko maso nadomestili s kosom kovine. Šest let kasneje je 17 držav podpisalo sporazum, s katerim so standardizirali prototip kilograma.

V petek bo v Versaillesu potekalo tudi glasovanje o spremembi definicije še treh drugih enot iz Mednarodnega sistema enot, in sicer ampera, džula in mola, piše na spletni strani mednarodnega urada. Štiri nove definicije se bodo pridružile sekundi, metru in kandeli, ki so jih že na novo definirali. Tako bo vseh sedem enot iz mednarodnega sistema stabilnih in uporabnih.

Medtem ko je definiranje sekunde leta 1967 prispevalo k lažjemu komuniciranju v svetu prek sistema GPS, bodo nove štiri definicije vplivale na področja znanosti, trgovine, zdravja in okolja. Za običajne potrošnike, ki kupujejo moko ali banane, pa se ne bo kaj dosti spremenilo.