Velika večina uporabnikov se povezuje v javna brezžična omrežja, če so le dovolj hitra in – brezplačna, pri tem pa ne pomislijo, da so lahko tarča nepridipravov, ki prežijo na njihove osebne in kar je še bolj skrb zbujajoče – bančne podatke. Številni namreč na poti, počitnicah ali celo na sprehodu po mestu javna omrežja uporabljajo tudi za spletno bančništvo, opravljajo spletne nakupe ali obiskujejo tvegane spletne strani.

Priložnost za hekerje

To je dobra priložnost za hekerje, saj odprte brezžične točke za vzpostavitev spletne povezave ne zahtevajo preverjanja pristnosti. Ko se »postavijo« med povezovalno točko in uporabnika, jim slednji nevede pošilja vse občutljive podatke – od pomembnih elektronskih sporočil, podatkov o kreditnih karticah in celo varnostnih poverilnic za službeno omrežje. Ko imajo spletni kriminalci te informacije, lahko, kot bi bili sami uporabniki, dostopajo do vseh sistemov. Nezavarovana javna brezžična omrežja lahko uporabljajo tudi za razširjanje zlonamerne programske opreme in okužijo vašo napravo – prenosni računalnik, tablico ali pametni telefon.

Kot svetujejo strokovnjaki za spletno varnost, ne predvidevajte, da je vsaka javna brezžična povezava zakonita. Gre lahko za lažno točko, ki so jo spletni kriminalci postavili zato, da bi prestregli dragocene osebne podatke. Zato se uporabniki nikoli ne bi smeli priključiti na neznano ali neprepoznano brezžično dostopno točko, še posebno ne v tujini, kjer okolja ne poznajo. Nekatere lažne točke uporabljajo namerno podobna imena povezav, kot jih ponujajo lokali, hoteli in drugi ponudniki javnega brezžičnega omrežja. Pri uslužbencih raje preverite uradno ime dostopne točke in IP-naslov, preden se povežete s spletom. Če je le mogoče, v javnem omrežju ne obiščite spletnih strani, ki zahtevajo uporabniško ime in geslo, ker lahko hekerji prestrežejo informacije, kot so na straneh shranjeni podatki o kreditnih karticah.

Zavarovana povezava

Grožnja z zlorabami še ne pomeni, da moramo biti ponovno »obsojeni« na pisalno mizo. Najboljša možnost za zaščito povezave z javnimi brezžičnimi točkami je navidezno zasebno omrežje (VPN – Virtual Private Network). Omrežja VPN (na voljo so brezplačna ali plačljiva) zavarujejo spletno povezavo med vašo napravo in javnim omrežjem, v katerega se povežete, ter podatke, ki jih pošiljate in sprejemate. Zamislite si jih lahko kot navidezni tunel šifriranih informacij, ki potekajo po javnih spletnih povezavah. Podatkov ne more prebrati nihče drug, ker so zaščiteni pred nezaželenimi očmi. Prednosti omrežij VPN so se najprej zavedali v podjetjih in organizacijah, v hitrem tempu življenja, ko želimo biti povezani kjer koli, pa so pomembna tudi za zasebne uporabnike.

Ko se povezujete v splet na javnih mestih, si ne želite deliti katerih koli podatkov. Deljenje lahko izključite v nastavitvah nadzorne plošče (odvisno od operacijskega sistema) ali dopustite Windowsu, da ga izključi, in sicer tako, da izberete možnost »javno«, ko se prvič povežete v novo, nezavarovano omrežje. Tudi če niste aktivno povezani v omrežje, programska oprema v napravi pošilja podatke vsem dostopnim omrežjem, kar hekerji lahko s pridom izrabijo. Če brezžične povezave ne potrebujete, jo izključite, prednost tega pa je, da bo tudi baterija računalnika ali telefona zdržala dlje. Pomembno pa je tudi, da uporabniki ne pozabijo na varnostne programe, ki nenehno preverjajo morebiten prenos škodljivih kod, kar velja tako za zasebne kot za poslovne naprave.