Igre v Calgaryju, zadnje na katerih so slovenski smučarji še nastopili za Jugoslavijo, so dale slovenskemu zimskemu športu prvo žensko dobitnico olimpijske kolajne, pa tudi prvi skakalni odličji. Junaki iger so bili številni, a v zgodovino so se zapisali tihi junaki, kar velja predvsem za jamajški bob, ki je dobil uprizoritev v filmski uspešnici Cool Runnings (1993), posnet pa je bil tudi film o skakalcu Edwardsu ("Eddie the Eagle"), ki je pristajal na sredini doskočišča, kljub temu pa doživel olimpijski nastop.

V ospredju so bili sicer junaki iger, ki so zabavali milijone gledalcev pred malimi ekrani in Calgary je kandidat, da po 38 letih vnovič gosti najboljše zimske športnike na svetu. A odpor doma je zaradi visokih stroškov iger velik. Projekt, ki je ocenjen na 3,5 milijarde evrov, od katerih naj bi dve milijarde prispevali davkoplačevalci, je bil že tik pred propadom. Provinca Albert in mesto Calgary sta šele v zadnjem trenutku dosegla dogovor, mestni svet pa je bil prav zaradi stroškov celo proti organizaciji.

Župan Calgaryja velik podpornik projekta

Zdaj bodo svoje mnenje dali še občani, pri čemer referendum ni zavezujoč, bržkone pa bo kljub temu podlaga za naslednje politične korake. Glasni so predvsem kritiki iger, ki opozarjajo, da so stroški previsoki in ocenjeni prenizko. Zagovorniki iger pa poudarjajo, da je stroške moč obvladati, saj je treba objekte za igre prenoviti in ne graditi na novo. Obenem bodo igre prinesle nove infrastrukturne projekte mestu in okolici ter kopico delovnih met, Močan zagovornik iger je tudi župan Calgaryja Naheed Nenshi.

V Mednarodnem olimpijskem komiteju poudarjajo, da so veseli tokratnih kandidatov, saj se bodo igre po Sočiju 2014, Pjongčangu 2018 in Pekingu 2022 vrnile na tradicionalno zimsko športno prizorišče.