V prostorih Upravne enote (UE) Ljubljana v Tobačni ulici je danes zgodaj popoldne delo potekalo povsem nemoteno in nič ni nakazovalo, da bodo tamkajšnji zaposleni zaradi vse večjega nezadovoljstva nad delovnimi razmerami po zaključku uradnih ur začeli stavkati. V čakalnicah so ljudje bolj ali manj potrpežljivo čakali, da zaslišijo svojo številko in pristopijo k okencu. V eni od čakalnic, kjer obiskovalci urejajo zadeve v zvezi s prebivališčem, osebnimi dokumenti in prometom je bilo nekaj po 14. uri odprtih sedem okenc, v vrsti je čakalo okoli dvajset ljudi. »Nič posebnega, čakala sem približno dvajset minut. Danes bi v vsakem primeru prišla ob tej uri, nisem bolj zgodnja zaradi stavke,« je bila zadovoljna ena od strank, ki je prišla uredit nov osebni dokument.

Večja gneča je bila danes popoldne na oddelku za tujce, kjer čakalna doba na okencih v zadnjem času pogosto znaša tudi dve uri in več. Odprtih okenc je bilo danes popoldne sedem, čakajočih pa takrat nekaj več kot petdeset. Uro pred zaključkom uradnih ur je bilo v čakalni vrsti še vedno okoli petdeset ljudi.

Dodatne ure niso plačane kot nadure

Da bodo zaposleni ob 18. uri, ko se ob ponedeljkih iztečejo uradne ure, delo končali in posledično stranke, ki do takrat ne bodo prišle na vrsto, svojih obveznosti ne bodo mogle urediti, so obiskovalce opozarjali majhni lističi na vhodu in nekaterih vratih v prostorih Tobačne. Vse pogosteje se namreč dogaja, da je ob koncu uradnih ur v čakalnicah upravne enote v Tobačni ulici v vrsti še več deset ljudi, zaposleni na okencih pa morajo, da bi sprejeli vse, svoj delovnik podaljšati krepko čez uradne ure in tudi čez čas obvezne prisotnosti, ki traja še pol ure dlje. Ob tem, da zaposleni ne vedo, kdaj se bo njihov delovni dan končal, hkrati te dodatne ure niso plačane kot nadure.

Največ gneče je že vse od poletja na oddelku za tujce. Tam so denimo neko sredo zaposleni na upravni enoti svoje delo namesto ob 19. uri končali okoli 22. ure, medtem ko je bilo neki petek po koncu uradnih ur ob 14. uri na oddelku za javni red in promet še vsaj sto strank. K večji gneči je med drugim pripomogla odprava krajevne pristojnosti, zaradi česar lahko zadeve v Tobačni poleg Ljubljančanov urejajo tudi ljudje z drugih območij, prav tako pa je ljubljanska upravna enota edina, ki ima uradne ure od ponedeljka do četrtka tudi popoldne.

Konec dela ob koncu uradnih ur

V Sindikatu delavcev UE Ljubljana na nevzdržne razmere opozarjajo že dalj časa. »A premaknilo se ni čisto nič. Dogajanje v letošnjem letu, ki se je stopnjevalo do neslutenih dimenzij, je sodu izbilo dno, zato smo se odločili, da se ne bomo več zadovoljili s splošnimi obljubami, ampak bomo ukrepali,« je bil pred začetkom stavke kritičen predsednik Sindikata delavcev UE Ljubljana Dragan Stanković.

Zato so se zaposleni odločili, da 12. novembra začnejo stavko. Danes so delo končali ob koncu uradnih ur, če se z vodilnimi ne bodo mogli dogovoriti o izboljšanju razmer, pa bodo ukrepe v prihodnje stopnjevali vse do klasične stavke. Danes je sicer pred začetkom stavke že potekal sestanek vodstva upravne enote, predstavnikov ministrstva za javno upravo in sindikata delavcev upravne enote. O možnih rešitvah danes vpleteni niso želeli javno govoriti, pogovore bodo po poročanju STA nadaljevali v četrtek. »Naša zahteva je samo ena: zagotovitev takšnih pogojev, da bomo zaposleni na upravni enoti Ljubljana normalno odhajali domov,« je v izjavi za medije po srečanju poudaril Stanković.