Predsednik republike Borut Pahor bo predvidoma v ponedeljek v državni zbor poslal predlog za novo ustavno sodnico, kar pomeni, da bi lahko naslednico Jadranke Sovdat poslanci izvolili že na novembrski seji. Kot je znano, se za to mesto potegujeta nekdanja generalna pravobranilka na sodišču EU Verica Trstenjak in predstojnica katedre za kazensko pravo na ljubljanski pravni fakulteti Katja Šugman Stubbs. Ker se slednji obeta za izvolitev potrebna absolutna večina poslanskih glasov, Trstenjakovi pa ne, je mogoče pričakovati, da bo Pahor poslancem predlagal Šugman-Stubbsovo. Z njo je po naših informacijah včeraj tudi opravil pogovor.

Spomnimo, da je Trstenjakovo predsedniku Pahorju predlagala poslanska skupina SDS; naklonjeni so ji še poslanci NSi in SNS. Koalicijske stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS pa so se nato poenotile, da kot kandidatko za ustavno sodnico podpirajo Šugman-Stubbsovo, ki ji je podporo napovedala tudi Levica. Kar pomeni, da si lahko profesorica na ljubljanski pravni fakulteti obeta (vsaj) 52 poslanskih glasov.

Za guvernerja še ni potrebne večine

Predsednika republike v prihodnjih tednih čakata še dve zahtevni kadrovski nalogi: predlagati mora kandidata za guvernerja Banke Slovenije in za varuha človekovih pravic. Za guvernersko mesto je prispelo pet kandidatur, najbolje pa kaže rednima profesorjema na ljubljanski ekonomski fakulteti Jožetu P. Damijanu in Igorju Mastenu. Da bi pri odločanju o guvernerju prišlo do zavezništva, kot se je oblikovalo pri podpori Šugman-Stubbsovi, ni verjetno. SAB namreč odločno podpira Mastena, ki se lahko nadeja tudi glasov opozicijskih SDS in NSi. Ne more pa pričakovati podpore Levice in SD, ki jima je bliže Jože P. Damijan. Temu dajejo prednost tudi v LMŠ, v DeSUS pa se odločajo med Damijanom in vršilcem dolžnosti direktorja urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjanom Vasletom, ki se je prav tako prijavil na razpis. V SMC ne uživa podpore nihče od peterice predlaganih kandidatov.

Izvolitev se še ne nasmiha niti nikomur od devetih kandidatov, ki se potegujejo za varuha človekovih pravic – za to mesto je treba pridobiti kar 60 poslanskih glasov. Med poslanci je sicer še največ pohvalnih besed deležen specialni pedagog in socialni podjetnik Peter Svetina. V uradu predsednika republike bodo z vsemi kandidati tako za guvernerja kot za varuha opravili pogovor, po posvetovanju z vodji poslanskih skupin pa naj bi se nato Borut Pahor odločil, kateri imeni bo poslal v parlament.