»Mesec pred dirko po Franciji sem zmagal na dirki Criterium du Dauphine, ki je generalka za tour, zato sem pričakoval, da bom imel enakovreden status s Froomom, da bom tudi jaz zaščiten kolesar. A že kmalu se je izkazalo, da ne bo tako. Že pred moštvenim kronometrom so mi sporočili, da me ne bodo čakali, če bom imel okvaro na kolesu ali če bom padel. Kljub temu, da sem imel pred Chrisom že 52 sekund prednosti. Čeprav je bilo nekaj frustracij, sem odločitev vodstva moral sprejeti,« je v pogovoru za britanski Guardian povedal Thomas.

Kolesar iz Walesa je dejal, da se je neenakovreden status pokazal tudi po deveti etapi, ko je v hotelu zmanjkalo elektrike. »Klimatsko napravo je lahko uporabil le Froome, vsi drugi kolesarji Skya smo morali trpeti v vročini,« je dogodek komentiral Thomas, ki je rumeno majico vodilnega prevzel po enajsti etapi, ko je dobil etapo na La Rosiere.

A Froome se takrat še ni predal, še vedno je verjel, da lahko osvoji rekordno peto skupno zmago. To je moštvenemu kolegu tudi povedal oziroma mu napovedal, da ga bo še naprej poskušal premagati.

Thomas meni, da ima lahko ekipa dva kapetana

»S Chrisom sva imela odprt in iskren odnos, njemu ničesar ne zamerim. Mislim, da je bil to primer dobrega sodelovanja. Odkrito mi je povedal, kdaj bo napadel. A izkazalo se je, da sem bil močnejši. Na koncu je vse delovalo, kot je moralo, imel sem tudi njegovo pomoč, nerodnih položajev ni bilo,« meni Thomas, ki je še vedno prepričan, da lahko ima ekipa dva enakovredna kapetana in naj na koncu zmaga boljši: »Oba lahko startava na zmago, nato pa si ob koncu dirke pomagava. Če bo Chris naslednje leto močnejši v prvem sklopu vzponov, bom v nadaljevanju z veseljem njegov pomočnik.«

Letošnji zmagovalec toura je sicer avgusta še za tri leta podaljšal pogodbo s Skyem, pri tem pa ni imel nobenih posebnih zahtev v smislu vprašanja, kdo bo kapetan na kateri dirki: »Zame je Sky najboljša možna izbira. Oditi v drugo ekipo bi bilo veliko tveganje, tega pa si ne želim. V mojem idealnem svetu bi sicer Froome dirkal zame, toda dobro se zavedam, da to ni možno.«