Družinsko podjetje Mebor, letošnja zlata gazela, dokazuje, da danes ni več razlike med velikimi in majhnimi, temveč le še med hitrimi in počasnimi. Z odlično boniteto daje zgled, kako lahko Slovenija s svojim inovatorskim potencialom dosega dolgotrajne svetovne uspehe. Iz Železnikov, kraja z bogato železarsko tradicijo, postavlja globalne standarde razvoja, avtomatizacije, hitrosti in uporabnosti horizontalnih tračnih žag.

Osredotočenost podjetja na trženje in inoviranje se odraža v dinamični rasti. V petih letih so v Meborju prihodke iz prodaje podvojili – s 6 na skoraj 12 milijonov evrov prometa. Pri tem je dodana vrednost kolektiva s 40 sodelavci lani znašala izjemnih 98.500 evrov na zaposlenega, med petdesetimi podjetji v svoji dejavnosti pa je Mebor dosegel daleč največji dobiček, 1,85 milijona evrov, in visoko nadpovprečno, 38-odstotno donosnost kapitala. Prodajo v podjetju, ki zgledno gradi sistem medgeneracijskega nasledstva, načrtno internacionalizirajo. Na vseh celinah so zgradili mrežo referenčnih uporabnikov in prodajnih partnerjev. Verjamejo v sodelovanje in se v poslih povezujejo tudi s slovenskimi podjetji. Četudi svojih rešitev še ne ščitijo s patenti, o tem razmišljajo za prihodnost.

Priznanje zlata gazela je izročil predsednik vlade Marjan Šarec, ki ga je na prireditvi spremljal Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. To je za Mebor veliko priznanje, je dejal Simon Mesec, vodja prodaje družinskega podjetja, v katerem direktor Boris Mesec predaja vajeti družinskim članom. »To je dokaz, da je podjetništvo v Sloveniji cenjeno, in je prav, da se na tak način spodbuja. Upamo, da bo naša zgodba tudi koga drugega spodbudila, da se bo lotil podjetništva. Z ekipo zaposlenih, ki ima veliko znanja, se veselimo nadaljnjih izzivov. Slovenske gazele nam dajejo zagon, da bo gazela Mebor še hitreje tekla na dolge proge.«

O podjetju MEBOR, prejemniku zlate gazele

Podjetje Mebor ponuja posamezne vrhunske stroje za razrez lesa in celovite avtomatizirane linije za razrez lesa. Direktor Boris Mesec je prvo žago za lastne potrebe oblikoval in izdelal leta 1982 ter zaradi zanimanja začel proizvodnjo. Po ustnem priporočilu zadovoljnih kupcev se je podjetje s slovenskega trga prebilo še na hrvaškega in avstrijskega. Danes 95 odstotkov izdelkov prodajo v tujini in so prisotni po vsem svetu. V družinsko podjetje so tesno vpeti trije sinovi, soproga, sestra in brat. Boris Mesec poudarja pomen lastne obdelava lesa in stalnih izboljšav strojev, kar je skupaj z razvojno naravnanostjo konkurenčna prednost podjetja, ki v razvoj vloži do petino prihodkov od prodaje. Poleg naložb v večje projekte se v podjetju usmerjajo v razvoj bolj specifičnih strojev na področju skodlarstva, furnirja in izolacijskih materialov.

Srebrna gazela 2018

Intra Lighting

Družinsko podjetje Intra Lighting iz Šempetra pri Gorici sta ustanovila zakonca Marino in Marjeta Furlan leta 1989, ko se je podjetje imenovalo Intra. Prva svetila sta začela sestavljati iz pločevine in prodajati na slovenskem in tujem trgu leta 1992. Leta 1996 so podjetje preimenovali v Intra Lighting, do danes pa je preraslo v Intra Lighting Group s hčerinskimi podjetji na Hrvaškem, v Srbiji, na Danskem in Nizozemskem, predstavništva pa imajo v Dubaju, Moskvi, Kanadi, Italiji in BiH. Intra Lighting je vodilna blagovna znamka za pametno razsvetljavo na globalni ravni, prisotna na 66 trgih. Skupina, v kateri je 350 zaposlenih (v matičnem podjetju 110), je zadnje leto dosegla 48,5-odstotno rast prihodkov, dinamično rast pa si s posebnim poudarkom na širitvi na trge zunaj Evropske unije obeta vsaj do leta 2022. Lani so izdelali 53.000 različnih produktov, letos pa so na trg dali že 22 novih družin izdelkov. Njihove prednosti so dizajn, popolnost detajlov, modularnost in enostavnost montaže. Oktobra prihodnje leto bo podjetje 30-letnico delovanja proslavilo z odprtjem centra svetlobe, kjer bodo obiskovalci doživeli svetlobo v vsem njenem bistvu. (več o podjetju)

Bronasta gazela 2018

Roletarstvo Medle

Novomeško podjetje Roletarstvo Medle je družinska gazela z 42-letno zgodovino. Podjetje, ki ga uspešno vodi druga generacija, se je iz servisnega podjetja za montiranje rolet preoblikovalo v proizvodno podjetje in postalo dobavitelj žaluzij, rolet in stavbnega pohištva na vseh večjih evropskih trgih, kamor prodajo skoraj tri četrtine svojih izdelkov. Podjetje, ki trenutno redno zaposluje 135 sodelavcev, skupaj z invalidskim podjetjem in agencijskimi sodelavci pa jih je 174, se bo prihodnje leto razširilo v nove večje prostore, kar jim bo zagotovilo nadaljnjo rast.

Podjetje, ki ga vodi Robert Medle, je lani ustvarilo 19,44 milijona evrov prihodkov, kar je v primerjavi z letom 2015, ko so prodali za 13,4 milijona evrov izdelkov, skoraj 45-odstotna rast.