Vse do 20. januarja lahko na lastni koži doživite posebno priložnost, kjer se srečajo vsi svetovi - od medicine, znanosti do umetnosti. Razstava Body Worlds Vital, ki bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču na ogled vse do 20. januarja, prek plastiniranih originalnih teles in organov prikazuje, kakšne so razlike med zdravim, ogroženim in obolelim telesom oziroma njegovimi organi.

Za plastinacijo telesa 1500 ur dela

Telesa oziroma organi so obdelani po posebnem postopku polimerizacije, ki ga je v poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja izumil prof. dr. Gunter von Hagens in ga imenujemo plastinacija. »Postopek je zahteven in dolgotrajen, za plastinacijo telesa je potrebnih približno 1500 ur dela. Rezultat pa je prav tako izjemen, saj nam omogoča edinstveno, intimno ter dovolj poglobljeno spoznavanje delovanja telesa ter razumevanje kompleksnosti in vrednosti njegovega ustroja,« je ob otvoritvi razstave, ki si jo je po svetu že ogledalo več kot 47 milijonov ljudi v več kot 90 mestih, dr. Angeline Whalley, Eksponati so razstavljeni po sklopih človeški skelet, mišični sistem, živčevje, dihala, srčno-žilni sistem, prebavila, sečila ter razvoj zarodka do novorojenčka. »Namen razstave je obiskovalcem kar najbolj neposredno prikazati, kako življenjski slog vpliva na organe in telo, ter jih usmeriti k ohranjanju zdravega in vitalnega telesa in uma,« je pojasnila Whalleyeva, tudi kuratorka razstave in dodala da so človeška telesa predstavljena v gibanju s poudarkom na zdravem življenjskem slogu.

Pester spremljevalni program

Razstavo dopolnjuje tudi zanimiv spremljevalni program s predstavitvami, predavanji, namenjenimi različnim javnostim. Zato se že dejavno povezujejo z različnimi ustanovami, tudi s šolami. Predavanja bodo umestili v program ob razstavi, nanje pa vabijo različne ciljne skupine, je pojasnila vodja razstave Špela Terpin. »Spoznavanje osnov človeške anatomije in fiziologije je pomembno za vse starostne skupine, od otrok do seniorjev. Zato je razstava namenjena vsem, ki jih zanimajo zgradba in delovanje lastnega telesa ter ohranjanje zdravja. Za otroke priporočamo ogled v spremstvu odraslih, učiteljev ali staršev,« je še povedala Terpinova in izpostavila avdio vodič v slovenskem in angleškem jeziku, prav tako so pripravili družinski vodič. Razstava, bo odprta vse dni v tednu, tudi med prazniki, od 9. do 20. ure.