Sanjski konec tedna za motociklista Marca Marqueza. 25-letni Španec, ki je v kraljevi razred motoGP vstopil leta 2013 in je do zdaj osvojil sedem naslovov svetovnega prvaka, petega v motoGP, je imel polne roke dela, da je Hondi uspel na njihovi domači dirki podariti lepo darilo, ki ga je zapečatil z zmago in dobljenim dvobojem z Andreo Doviziosom.

»Dovizioso je izbral mehkejšo sprednjo pnevmatiko, jaz pa tršo, tudi zato sva bila od prvega kroga pa povsem do konca zelo izenačena. Pritiskal sem na vso moč, nisem si smel privoščiti nobene napake, ko se je le dalo, sem poskušal malce umiriti vožnjo. Zadnji krogi pa so pomenili le popolni napad. Vedel sem, da je to lepa priložnost, in nisem je smel izpustiti. Oba z Doviziosom sva bila na sami meji zmogljivosti motocikla, čeprav sem čutil, da imam še nekaj malega rezerve. Žal je naredil napako, čeprav bi si tudi on zaslužil mesto na zmagovalnih stopničkah. A naslov je naš, to je najbolj pomembno,« je po dirki pripovedoval Marc Marquez, ki si je na proslavljanju zmage privoščil tudi spodrsljaj, saj si je pri objemanju dirkača Aprilie Scotta Reddinga izpahnil ramo, a so mu jo takoj oskrbeli, tako da, kot sam pravi, bodo zadeve hitro uredili do naslednje dirke.

Marquez, ki mu mnogi napovedujejo kariero rekordov, je tako do zdaj v treh različnih razredih osvojil 69 zmag (43 v motoGP), 115 uvrstitev na stopničke in 78 najboljših startnih položajev. Letos je bila njegova sezona res nekaj posebnega, na trenutke je namreč deloval, kot da je bilo vse skupaj zanj le velika razburljiva računalniška igrica. Andrea Dovizioso je letos drago prodal svojo kožo. Ducati je napredoval na vseh področjih, kar se je poznalo na koncu tudi v internem trenju z ekipnim tovarišem Jorgom Lorenzom. A v Motegiju je bil Dovizioso do padca izvrsten. »Poskušal sem zmagati, samo to mi je preostalo, moral sem tvegati in voziti na vso moč. Lepo nam je kazalo, zato je tudi mene ta padec kar presenetil, saj nisem bil v tistem trenutku niti približno na zgornji meji zmogljivosti motocikla. Naredil sem manjšo napako, a take napake se po navadi ne končajo z zdrsom. Z Marcom sva bila odličen boj, bil je le za malenkost boljši pri pospeševanjih iz ovinkov. Menim, da so gledalci uživali, mi pa se moramo osredotočiti na to, da bom obranil drugo mesto v skupnem točkovanju, in da bomo naslednjo sezono začeli na vso moč,« je dejal Andrea Dovizioso. Ta padec je bil še četrti letošnji »odstop« Doviziosa, kar pomeni, da je na ta račun kar nekaj točk poklonil Marquezu. Svoje je potem naredila tudi odsotnost Jorga Lorenza, ki se na motociklu še vedno ne počuti dovolj dobro, da bi lahko odpeljal dirko. Španec pa dvomi, da bo pripravljen že do naslednje dirke.

Marquez je letos naslov prvaka osvojil tudi malce s »pomočjo« Yamahe in njihovih obeh motociklistov Mavericka Vinalesa in Valentina Rossija. Modri so še vedno v precej globoki tehnični krizi in tudi v Motegiju se niso mogli vmešati v boj za zmago. Na začetku dirke je bil Rossi sicer dobro na poti, a bolj ko se je dirka bližala koncu, bolj mu je pohajala sapa, tako da je na koncu moral biti zadovoljen s četrtim mestom in s skoraj petimi sekundami zaostanka za tretjeuvrščenim Rinsom. Naslednja dirka bo torej na sporedu v Avstraliji že čez teden dni, veliki slavljenec Marc Marquez pa bo seveda skušal sedanji beri zmag dodati še kakšno.