Na včerajšnjem sojenju dr. Tadeju Strehovcu, obtoženem po 297. členu KZ, ki sankcionira sovražni govor, je pričal računalniški programer Peter Frank, tudi soavtor verske oddaje na Radiu Slovenija Sledovi večnosti. Leta 2014, je povedal, je spletno stran sprogramiral po sistemu CMS oziroma po željah naročnika (dr. Strehovca).

Odobritev urednika ni bila potrebna

Sistem je deloval tako, da je vsak uporabnik strani prejel uporabniško ime, geslo in eno od dveh ravni dostopa. Prva, administratorska, je uporabniku omogočala dostop do vseh funkcij za upravljanje spletne strani, druga pa le dostop do pisanja in spreminjanja besedil. Vsakdo, ki je imel ustrezno geslo, je lahko torej na spletni strani prosto objavljal vsebine v dejanskem času, ne da bi za to potreboval odobritev urednika, je strnil Frank. Spomnimo: Tadej Strehovec je na prvi obravnavi zatrdil, da spornega članka pred objavo ni videl, saj da je spletna stran 24kul.si platforma za različne nevladne organizacije, ne pa medij z odgovornim urednikom.

Toda tako Peter Frank kot sodni izvedenec računalniške stroke dr. Miran Ulbin sta dopustila možnost, da ponudnik spletne aplikacije, podjetje v Švici, še hrani dnevniške datoteke, iz katerih bi lahko razbrali IP-naslove in tako ugotovili, kdo je sporni članek napisal in kdo – in kdaj – je vanj posegal. Kot je poudaril Ulbin, se ljudje vse premalo zavedajo, da je internet nastal v ameriški vojski in da zato za vsakim uporabnikom ostanejo sledi.

Podatkov v Švici morda ne hranijo več

Oba sta sicer opozorila, da je analiza teh podatkov zaradi večtisočglave množice uporabnikov zelo zahtevna – treba je poznati minuto ali celo sekundo objave – in časovno omejena. Te podatke ponudniki spletnih aplikacij praviloma hranijo dve ali tri leta. Zagovorniki tožnikov so se vseeno odločili, da bodo iz Švice poskušali pridobiti omenjene dnevniške datoteke. Sodnica je predlogu ugodila.

Do zahtevanih podatkov sicer vodi tudi krajša pot, toda dr. Strehovec je na izrecno vprašanje sodnice, ali bi bil pripravljen omogočiti dostop do IP naslovov prek administratorskega računa, odgovoril nikalno. Sodni postopek se bo nadaljeval januarja 2019.