Sta cena in/ ali blagovna znamka res merilo (ne)kakovosti?

Ne. Neodvisni primerjalni testi Zveze potrošnikov Slovenije vedno znova dokazujejo, da se za visoko ceno, zvenečimi blagovnimi znamkami ali obljubami pogosto ne skrivajo najbolj kakovostni izdelki. Tudi obljube iz oglasov se na testu pogosto ne potrdijo, zato ni redkost, da se na vrhu tabele znajdejo tudi najcenejši izdelki na testu, tisti najdražji pa v spodnji polovici tabele.

Kako potem izbirati in izbrati?

Članom Zveze potrošnikov so v pomoč rezultati primerjalnih testov. Na podlagi rezultatov testiranja lahko izberejo izdelke, ki ustrezajo njihovim pričakovanjem, imajo odlično (ali za njih sprejemljivo) razmerje med kakovostjo in ceno oziroma posameznih izdelkov preprosto ne kupijo.

1. Za kakovosten sesalnik, ki je skoraj obvezna oprema vsakega doma, lahko odštejete 120 ali 280 evrov – na testu sta oba vzorca prejela enako oceno, je pa občutna razlika v ceni.

2. Če prisegate na električno zobno ščetko in je stara svoje delo opravila, lahko kupite novo za 129 ali 329 evrov – tudi tokrat večje razlike v kakovosti med njima ni, na testu je cenejša prejela višjo oceno, je pa občutna razlika v ceni.

3. Med orodjem domačega mojstra je vedno tudi baterijski vrtalnik. Enako oceno na primerjalnem potrošniškem testu sta prejela izdelka, za katera potrošnik v trgovini lahko odšteje 170 ali 285 evrov.

4. Razlike in s tem prihranki so občutno večji pri dražjih izdelkih. Za kombinirani vgradni hladilnik lahko s skoraj enako oceno (cenejši ima skupno oceno 75, dražji 74) odštejete 1550 ali 1050 evrov.

5. Razlike in s tem tudi prihranki so sicer manjši pri cenejših izdelkih, ki pa v naših nakupovalnih vozičkih pristanejo pogosteje, na primer pri mleku ali zobni pasti. Na primer: za zmagovalno pasterizirano in UVT-mleko boste odšteli 73 centov, za najdražje pa 1,25 evra. Podobno je pri nakupu zobne paste. Res je, da se razlika v ceni 2 evra pri eni zobni pasti ne zdi ravno velika. A ko pomislite, koliko zobne paste porabi štiričlanska družina, znesek ni več tako neznaten.

Kako drago plačujete zvestobo?

Prihranite lahko tudi z zamenjavo ponudnika plina, elektrike, zamenjavo banke, zavarovalnice … Vzemite si vsaj enkrat na leto čas in preverite, ali plačujete preveč.

1. V Zvezi potrošnikov mesečno spremljajo cene električne energije in zemeljskega plina. V zadnjih mesecih so po daljšem času stabilnih cen zabeležili več podražitev obeh energentov. Preverite, ali je ceno elektrike ali plina dvignil tudi vaš dobavitelj. Če je odgovor da, poiščite ugodnejšo ponudbo.

2. Velike razlike so tudi med bankami. Ne le pri poslovanju z bančnim računom, ki ga uporabljamo vsak dan, ampak tudi pri depozitih, kreditih. Pregled ponudbe stanovanjskih hipotekarnih kreditov v višini 80.000 evrov in z dobo odplačila 20 let je pokazal, da so razlike med najmanj in najbolj ugodnim ponudnikom okrog 10.000 evrov.

3. Preverite, kaj vsebuje vaš paket telekomunikacijskih storitev, in ga primerjajte s konkurenco. Pri tem bodite posebej pozorni na količino porabljenih enot, saj se prav lahko zgodi, da bo že začeten (in precej cenejši) paket dovolj dobro pokrival vaše potrebe.

Vir: www.zps.si