Na nedeljskih predsedniških volitvah v Braziliji ni noben kandidat prejel zadostne večine, da bi bil izbran v prvem krogu. V drugem krogu se bosta tako pomerila skrajno desni kandidat, 63-letni Jair Messias Bolsonaro, za katerega je glasovalo 46,03 odstotka volilcev, in levičarski kandidat Delavske stranke (PT), 55-letni Fernando Haddad, ki je zbral 29,28 odstotka glasov.

Volilni izid pomeni kazen za staro politično elito in razlog za zaskrbljenost med zagovorniki demokracije zaradi podpore Bolsonarovi ponujeni alternativi v obliki vojaške diktature. Glasovanja se je vzdržala petina od 147 milijonov volilnih upravičencev, kljub temu da je udeležba zakonsko obvezna, kazni za neupravičeno odsotnost pa ostre.

Po napadu z nožem še bolj priljubljen

Izid volitev je bil po današnjih izjavah domačih in tujih opazovalcev presenečenje. Zdelo se je neverjetno, da bi avtoritarni, rasistični in skrajno šovinistični Bolsonaro, ki je tudi zagovornik vojaške diktature in smrtne kazni, lahko prepričal skoraj 50 milijonov volilcev. Do izvolitve v prvem krogu pa mu je zmanjkalo celo manj kot štiri odstotne točke. Sam je v nedeljo zvečer dejal, da v prvem krogu ni bil izvoljen zgolj zaradi težav z elektronskimi volilnimi skrinjicami v nekaterih od 450.000 volilnih enot; šlo za nekaj več kot 900 skrinjic, ki so jih morali med potekom volitev zamenjati.

Bolsonaro je volilno kampanjo vodil predvsem prek družbenih omrežij in televizije, ki ima v Braziliji 44,8-odstotni vpliv na odločitev volilcev. V korist mu je bilo očitno tudi to, da je del kampanje prebil v bolnišnici po napadu duševno prizadetega moškega, ki ga je ranil z nožem na volilnem zborovanju 6. septembra. Od takrat je njegova priljubljenost samo še rasla, najbolj v zadnjem tednu, ko so ga podprle številne pomembne protestantske sekte. Gre za močno skupnost z 42,3 milijona vernikov (22,2 odstotka prebivalstva). Minuli teden so Bolsonaru javno izrekli naklonjenost njihovi parlamentarni predstavniki (199) in skupina zagovornikov liberalizacije nošenja orožja ter podeželskih skupnosti (261 poslancev), ki sestavljajo zvezno parlamentarno skupino, imenovano BBB (biblija, krogla, vol).

Zadnjega televizijskega soočanja kandidatov, ki je potekalo prek televizijske mreže Globo, se Bolsonaro ni udeležil, ker je imel v istem terminu polurni intervju na Tv Record, drugi najpomembnejši televizijski mreži v državi, ki je v lasti Edira Maceda, vrhovnega poglavarja evangeličanske cerkve univerzalnega božjega kraljestva z več kot 9 milijoni pripadnikov.

Tri preproste ideje

Bolsonaro je svojo kampanjo zasnoval na treh preprostih idejah, povezanih z varnostjo, znižanjem davkov in bojem proti korupciji. Kot rešitev zanje predlaga red, konservativne oziroma fundamentalistične religiozne norme, represijo in kaznovanje. Volili so ga bogati, a tudi srednji in nižji sloj, med njimi izstopajo visoko izobraženi in mlajši od 34 let. Eni so ga volili, ker se strinjajo z njegovimi idejami, drugi iz sovraštva do levice, predvsem Delavske stranke (po nekaterih podatkih je proti tej stranki 59 odstotkov volilcev), tretji zato, ker je tradicionalna desnica dejansko izginila s političnega prizorišča, nekateri pa zaradi nezadovoljstva z ekonomskimi razmerami in korupcijo.

Haddada, ki ga je Delavska stranka v boj za predsedniški položaj pred mesecem dni poslala namesto nekdanjega predsednika Luiza Inácia Lule da Silve, ima tri tedne časa do drugega kroga volitev 28. oktobra, da pridobi naklonjenost med tistimi, ki nasprotujejo PT, in onimi, ki so se tokrat vzdržali. Podporo sta mu izrekla tretjeuvrščeni kandidat leve sredine Ciro Gomes, ki je v nedeljo prejel 12,47 odstotka glasov, in desni socialdemokrat Geraldo Alckmin, ki ga je volilo 4,76 odstotka udeležencev. Kljub verjetni podpori še nekaterih od preostalih devetih kandidatov je vprašanje, ali bo to zadostovalo, da premaga nekoga, ki se predstavlja kot alfa moški.