Hongkonški časnik South China Morning Post je že v soboto poročal, da o Mengu na Kitajskem poteka preiskava ter da so ga odpeljali na zaslišanje takoj po pristanku na Kitajskem.

Menga družina pogreša od minulega tedna, ko je iz Francije odpotoval na Kitajsko. Francosko tožilstvo je zato sprožilo preiskavo sumljivega izginotja, Interpol pa je v soboto od kitajskih oblasti uradno zahteval informacije o njem.

Mengova žena Grace je danes v Lyonu izrazila zaskrbljenost za njegovo usodo ter pozvala mednarodno skupnost k ukrepanju. Kot je povedala, je bila z njim nazadnje v stiku 25. septembra, ko ji je po družbenem omrežju poslal slikovno sporočilo, ki simbolizira, da je v nevarnosti.

Meng je prvi Kitajec na čelu Interpola. Za štiriletni mandat je bil izvoljen leta 2016. Pred tem je bil namestnik kitajskega ministra za javno varnost, s čimer je po navedbah kritikov dobil nadzor nad tajno policijo. Organizacije za človekove pravice so bile do njegovega imenovanja za predsednika Interpola kritične.