»Bolje, da se je to zgodilo letos kot naslednje leto, ko se v Seu d'Urgellu pridobivajo olimpijske kvote,« je po ponesrečenem nastopu v finalu svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Riu de Janeiru, v katerem je osvojil deseto mesto ob kar 52 kazenskih sekundah, vsaj nekaj pozitivnega skušal poiskati slovenski kajakaš Peter Kauzer. A hkrati se je verjetno tudi sam zavedal, da je to bolj slaba tolažba...

Petintridesetletni Hrastničan je pač pred dvema letoma na istem prizorišču osvojil srebrno kolajno, v Brazilijo pa pripotoval kot tretji kajakaš sveta z lanskega svetovnega prvenstva. Ob tem je skozi celotno prvenstvo kazal dobro pripravljenost in vožnje, tudi v prvem delu finala, saj je bil na obeh vmesnih časih najhitrejši, pri prvem za 1,46 sekunde, pri drugem pa za 0,78 sekunde, a nato v 20. vratcih dobil dve kazenski sekundi, 22. pa izpustil, tako da je dobil še dodatnih 50 kazenskih sekund, kar je končalo upe po visoki uvrstitvi. Zmage se je sicer razveselil Nemec Hannes Aigner, ki je osvojil prvi naslov prvaka. »Dobro sem se počutil, bil sem zelo sproščen in osredotočen. Vožnja do padca je bila dobra, čoln mi je dobro tekel, bil sem ravno prav predrzen, da se nisem spravljal v večje težave. Na koncu, v zadnjih štirih vratih, nas je nekaj 'zabluzilo', ne samo jaz. Vedel sem, da kljub Aignerjevemu dobremu času tega lahko izboljšam. A tokrat žal ni bil moj dan. Nimaš kaj. Življenje gre naprej,« je bil v cilju razočaran Kauzer.

Podobno kot danes za Kauzerja je bil drugi del proge dan prej »usoden« tudi za kanuista Benjamina Savška in Luko Božiča. Oba sta namreč po odličnem polfinalnem nastopu zelo dobro začela tudi finalnega, v katerem sta imela pri prvem merjenju vmesnega časa najboljši rezultat, potem pa je sledil dotik obeh pri desetih vratcih. Savšek, ki je branil naslov svetovnega prvaka, se je ob tem proti koncu proge dotaknil še 20. vratc in bil na koncu z dvema dotikoma sedmi, Božič pa je zasedel deveto mesto; zmagal je Nemec Franz Anton. Najvišja posamična slovenska uvrstitev je tako uspela kajakašici Urši Kragelj, ki je osvojila nehvaležno četrto mesto, potem ko so bila zanjo usodna 13. vratca, kjer je zaradi dotika dobila dve sekundi pribitka – za kolajno je na koncu zaostala za slabo sekundo, zmagala pa je Avstralka Jessica Fox. »Tudi četrtega mesta sem izredno vesela. Sicer bi takoj šla še enkrat na start in ponovila vožnjo, a je žal ne morem,« je Urša Kragelj povedala po svoji najboljši uvrstitvi na svetovnih prvenstvih.

Slovenska slalomska ekipa je na tem svetovnem prvenstvu tako osvojila eno kolajno, srebrno, ki so si jo v ekipni tekmi kanuistov priveslali Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, ter s tem skupno bero slovenskih kolajn na svetovnih prvenstvih od leta 1993 povišala na 23.