Lahyani je sprožil burne in mešane odzive, ko je med dvobojem drugega kroga na US Opnu med Kyrgiosom in Pierre-Huguesom Herbertom splezal dol s sodniškega stola in namenil nekaj spodbudnih besed avstralskemu teniškemu igralcu.

»Želim ti pomagati. To nisi ti. Videl sem tvoje dvoboje. Ti si dober za tenis,« je med drugim dejal glavni sodnik Kyrgiosu, ki je zaostajal z 0:3. Nato je Avstralec dobil 19 od 25 naslednjih iger in zmagal s 4:6, 7:6, 6:3 in 6:0.

»Obnašanje glavnega sodnika Mohameda Lahyanija na dvoboju drugega kroga Nick Kyrgios-Pierre-Hugues Herbert ni bilo v skladu s protokolom. Njegovo delo bi moralo biti nepristransko do obeh igralcev, s svojim ravnanjem pa je pokazal posebno naklonjenost do enega od igralcev,« so zapisali organizatorji OP ZDA, združenje ATP pa je sodnika kaznovalo z dvotedenskim suspenzom, kar pomeni, da ni mogel deliti pravice na mastersu v Šanghaju.

Federer je kritiziral Lahyanija

Kyrgios je sicer dejal, da Lahyanijevo posredovanje ni imelo prav nobenega vpliva na njegovo predstavo. A veliko igralcev in trenerjev je bilo enotnega mnenja, da je Lahyani prekoračil pooblastila, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Sodnikova vloga ni plezanje dol s stola. Po človeški plati ga razumem, kaj je skušal narediti. On se obnaša, kot se obnaša. Po mojem mnenju lahko vsak sodnik na stolu sprejeme odločitev, kakršno sprejme, naj ti bo všeč ali ne. A nikoli ne bi smel splezati dol s stola in spodbujati igralca na takšen način,« je dejal zmagovalec 20 turnirjev za grand slam, Švicar Roger Federer.