Kriminalisti naj bi preiskovali, zakaj DUTB nekaterih zemljišč ni prodala končnim kupcem, ampak vmesnim posrednikom, ki so s preprodajo ustvarili visoke zaslužke. Preverjali naj bi tudi sume, ali je del tega denarja končal pri posameznih visokih uslužbencih DUTB, piše portal.

Kot neuradno dodaja, so v jedru preiskave posli z zemljiščem propadlega podjetja KLI Logatec, ki ga je leta 2016 DUTB nasledila od nekdanje Factor banke. Gre za zemljišče, na katerem japonska multinacionalka Sumitomo Rubber Industries zdaj gradi tovarno medicinskih elastomerov.

Iste posle pa preiskuje tudi revizorska hiša Ernst & Young. Na DUTB so za Siol.net potrdili, da »so začeli ustrezne notranje postopke«. O izsledkih revizije molčijo, saj ti pomenijo »poslovno skrivnost«.

Cantarutti: Če je prišlo do izigravanja pri prodaji zemljišč, je treba to sankcionirati

Gospodarsko ministrstvo po besedah državnega sekretarja Aleša Cantaruttija ni obveščeno, da kriminalisti preiskujejo posle DUTB v zvezi s prodajo več zemljišč. Kot je v današnji izjavi poudaril državni sekretar Cantarutti, se na ministrstvu z investitorjem nikoli niso pogovarjali o sami lokaciji, prav tako niso imeli na to temo nobenega stika z DUTB ali lokalno skupnostjo.

Ministrstvo je podjetju Sumitomo Rubber Industries oz. njeni hčerinski družbi Longstroff, s predstavniki katere so komunicirali, predstavilo več zemljišč, a se družba na koncu ni odločila za nobenega od teh, pač pa za Logatec.

»Ko smo mi izvedeli, da gre za lokacijo v Logatcu, smo bili zadovoljni. Gre za degradirano območje in naša strategija je, da čim več investicij spravimo na takšna degradirana območja,« je dejal.

Prav tako na ministrstvu niso vedeli, da naj bi pri nakupu zemljišča posredoval posrednik. Za to so izvedeli iz medijev in podjetje prosili za pojasnilo. To jim je, kot je danes pojasnil državni sekretar, sporočilo, da so se za Logatec odločili po raziskavi več kot 20 lokacij, izbrali pa so cenovno najugodnejšo. Hkrati pa je bila ta lokacija edina, na kateri je bilo možno graditi brez spremembe prostorskega načrta in na kateri je že na razpolago vsa potrebna infrastruktura, je dodal Cantarutti.

»Dobili smo odgovor, da tudi podjetje ni, kolikor je meni znano, vedelo za te odnose med DUTB in posrednikom. Oni so pač kupili zemljišče od tistega, ki je zemljišče prodajal,« je dodal.

Cantarutti je bil ob tem jasen: »Če je res prišlo do izigravanja, v končni fazi tudi investitorja, potem je to nedopustna praksa. Še huje je, če gre za podjetje v državni lasti, v tem primeru je to DUTB. To ravnanje je nedopustno in ga je treba sankcionirati. O tem ni nobenega dvoma,« je poudaril.

Po poročanju Siola naj bi bil posrednik v poslu podjetje Svet Re, za katerega Cantarutti doslej ni slišal. »Nobenega ne poznam, ne lastnika, ne nobenega zaposlenega, to podjetje mi je popolna neznanka,« je pojasnil v izjavi.

Kot je še dodal, se kriminalisti doslej na ministrstvu niso oglasili, če pa imajo potrebo, jim bodo z velikim veseljem predstavili postopek. »Vse je bilo transparentno in ničesar nimamo za skrivati,« je sklenil.