Drugi regijski izbor najboljših najhitreje rastočih podjetij tudi letos tako kot lani poteka v dolenjsko-posavski regiji. Izbor bo v četrtek, 20. septembra, na Otočcu, kjer so 11. septembra 2001 izpeljali čisto prvi regijski izbor v sklopu projekta Gazela.

Prodajno uspešna regija

Po indeksu rasti prihodkov med letoma 2012 in 2017 je sto najhitreje rastočih gazel dolenjsko-posavske regije, pri čemer se od letos naprej na seznam uvrščajo samo podjetja, ki imajo najmanj 15 zaposlenih, ustvarilo 2856 novih delovnih mest, kar predstavlja 43-odstotno rast, regijsko gospodarstvo pa 5637, kar pomeni 14-odstotno rast.

Stoterica najhitreje rastočih je za 74 odstotkov izboljšala rast prodaje, regija pa za 37 odstotkov, kar je daleč največ od vseh šestih regij. Če pa rast prodaje najhitreje rastočih podjetij primerjamo po regijah, je ta prav v dolenjsko-posavski najnižja med vsemi šestimi – najvišjo rast imajo v osrednji Sloveniji (220-odstotna), sledi podravsko-pomurska regija s 133 odstotki. Je pa »prvih sto« podjetij dolenjsko-posavske regije dodano vrednost dvignilo za 69 odstotkov, regijsko gospodarstvo pa je zraslo za 27 odstotkov.

Krško in Novo mesto izenačena

Krško se je po številu hitro rastočih podjetij s seznama sto najhitreje rastočih izenačilo z Novim mestom, saj jih imata oba po 16. Tako se »tekma« med dolenjsko in posavsko prestolnico, ki je imelo lani na seznamu kar 18 najhitreje rastočih podjetij regije, nadaljuje. Trebnje jih ima deset, Črnomelj in Kočevje, kjer gre h koncu gradnja tovarne industrijskih robotov pod okriljem gazele Yaskawa, po osem, sledijo Brežice s sedmimi.

Razveseljuje, da na seznamu ostajajo v preteklosti prepoznane gazele, kar dokazuje, da metodologija izbora Gazela zares poišče trajnostno in hkrati dinamično rastoča podjetja. Na seznamu namreč tudi letos najdemo gazele AMPLEXOR Adriatic, ki je bil regijska gazela leta 2015, šentjernejski BOS Grubar, ki je bil med nominiranimi podjetji za regijsko gazelo lani, več podjetij skupine TPV, družinski podjetji Ferročrtalič iz Dolenjskih Toplic in metliški Repromat, ki ju vodita mladi direktorici, pa GEN-I, sevniški Rafael, Metalika, mokronoški SEP in Yaskawa Ristro.