Leta 2016 je Marin Minamija postala najmlajša državljanka Japonske, ki je osvojila Everest in najvišje vrhove vseh sedmih celin (Seven Summits). Je tudi najmlajša ženska, ki se je povzpela na vrh osemtisočaka Manaslu. Za povrh je na smučeh prehodila še zadnjo (poldnevniško) stopinjo tako na severni kot na južni tečaj in postala najmlajša oseba, ki je osvojila tako imenovani Explorers Grand Slam, naziv, ki ga pridobijo tisti, ki osvojijo sedem vrhov in prehodijo oba tečaja.

Vse to je Japonka, ki ima dva hobija (peko pit in šivanje), opravila v pičlih dveh letih, med sedemnajstim in devetnajstim letom starosti. Vseeno pa se nima za raziskovalko ali avanturistko. »To je bil le projekt,« je Marin Minamija povedala za spletni medij explorersweb.com. »To ni moja identiteta.« Kot edinka je s staršema živela v Maleziji, Šanghaju, Dalianu in v Hongkongu, hodila je v šolo za tujce in bila precej nesrečna pripadnica digitalne generacije. Starša sta se ločila, bila je na robu mladinske delikvence, potem pa je na šolskem izletu odkrila plezanje in stik z naravo, v kateri se je lahko pomirila in soočila s svojimi mislimi. Določila si je cilj: splezati na Everest.

Bo nadaljevala z jadranjem?

Odločena, da si podvig financira sama, si je najprej zagotovila donacijo za vzpon na Aconcaguo, najvišji vrh Južne Amerike. Po vrnitvi se je lotila sedmih vrhov, pisala je članke in na dan poslala prošnje sto podjetjem. Uniqlo, japonski proizvajalec športnih oblačil, ki sponzorira tudi tenisača Rogerja Federerja in Keija Nišikorija, je v njej prepoznal obetavno mladenko in ji (kot prvi ženski) ponudil sponzorstvo. Takoj, ko je opravila z vrhovi celin, je vrgla oko še na severni in južni tečaj.

Manaslu je bil njen prvi osemtisočak. V odpravi je bilo nekaj prekaljenih himalajcev, a so vseeno nekateri zaradi zmrzlin izgubili prste. Med sestopom je najmočnejši med njimi, Zoltan Benedek, umrl zaradi višinske bolezni. »Ko je zbolel, ni bilo nikogar, ki bi mu lahko pomagal. Spoznala sem, da moram biti pripravljena tudi na najslabše. Zavedati sem se začela tveganja, nisem pa si seveda dopustila, da bi prevladal strah,« je povedala Marin Minamija.

Alpinizem, večinoma še vedno moška domena, je bil na začetku za mladenko poseben izziv. »Večkrat sem bila edino dekle v odpravi in od mene so pričakovali, da bom ostala v baznem taboru in kuhala. A sem nosila težja bremena od drugih in pomagala drugim plezalcem, ko so bili utrujeni, da sem pridobila njihovo spoštovanje,« pravi Marin. Še vedno pa se je našel kakšen dvomljivec. Japonec, ki je uspešno opravil sedem vrhov, ji je dejal, da kot 17-letnica nima nobene možnosti, da bi ji uspelo kaj takšnega. Njen poskus osvojitve Everesta je bil zanj žalitev.

Zdaj Marin sodeluje z več podjetji in ima menedžerja, ki skrbi za njeno blagovno znamko. »Vse skupaj je postalo bolj posel kot uživanje na tej poti, kar je bil moj resnični namen,« dodaja Marin Minamija, ki je med osvajanjem Explorers Grand Slama prekinila šolanje, zdaj pa končuje študij ekonomije in politologije. Začela je tudi jadrati, za sabo ima že plovbo od Cape Towna do Madagaskarja in nazaj. Govori se, da trenira za krožno jadranje okoli sveta. Toda sama noče o tem prav nič povedati.