V Kranju lahko v teh dneh pijete kavico za 2 evra in več. Takšne so te dni cene kavnih napitkov v lokalu ob otroškem igrišču Gibi gib ob plavalnem športnem centru, kjer poteka evropsko prvenstvo veteranov v vaterpolu. Prav ta športna prireditev je tudi kriva za podražitev, česar v gostinskem lokalu niti ne skrivajo. Obvestilo, da so cene v času prireditve dvignili, čaka goste na mizi, s pojasnilom, da gre razlika do redne cene organizatorju prireditve. Za kavico z malo mleka (popularni »makjato«) je v času dogajanja na kranjskem bazenu treba plačati 1,80 evra ob samopostrežbi, za malo bolj zahtevno kavno radost pa več kot 2 evra. Višje cene pa ne pomenijo tudi boljše postrežbe, saj si morate kavo, ki jo natočijo v papirnat lonček, k mizi prinesti sami.

Evropsko prvenstvo veteranov, na katerem nastopajo vaterpolisti iz več kot 40 držav, organizira Plavalna zveza Slovenije, ki pa je izvedbo prepustila gorenjskemu podjetju SI šport, ki ga vodi Borut Farčnik. Tekmovanja potekajo tudi na Bledu in Jesenicah.

Izdatna pomoč kranjske občine

Kranjska občina je organizatorjem prvenstva šla zelo na roko, saj jim je zunanji bazen za prireditev oddala brezplačno. Če pustimo ob strani, da je kopalno sezono še pred dežjem prekinila ta prireditev, je zanimivo, da delavci javnega Zavoda za šport Kranj na objektu v bistvu delajo za zasebnega izvajalca, vse pa plača – občinski proračun. Javni zavod bo dobil plačane le stroške elektrike in vode.

Ko smo povprašali Mestno občino Kranj o pogodbi s Plavalno zvezo Slovenije in SI športom, so nas opozorili na pomen prvenstva za promocijo Kranja – župan Boštjan Trilar je sicer častni predsednik organizacijskega odbora – in dodali, da prvenstvo prinaša tudi 12.000 nočitev, kar po njihovem mnenju upravičuje brezplačno oddajo. SI šport je mednarodni plavalni zvezi, ki je Sloveniji leta 2015 zaupala prvenstvo, plačal okoli 160.000 evrov kotizacije, proračun prvenstva pa znaša približno 500.000 evrov. Včeraj smo na Plavalno zvezo Slovenije naslovili vprašanje o finančnem razrezu proračuna prvenstva, a odgovora nismo prejeli.