Goreti je začelo ob 19.30 po lokalnem času (0.30 po srednjeevropskem), ko je bil muzej že zaprt. Po petih urah gašenja so člani 20 gasilskih brigad in društev požar večinoma pogasili, a ne še v celoti. Na posnetkih iz zraka, ki jih je objavila televizija TV Globo, je videti zgradbo, veliko 13.000 kvadratnih metrov, v visokih plamenih.

»Zaenkrat ni poročil o žrtvah. Ogenj se je zelo hitro razširili, v muzeju je veliko vnetljivih predmetov,« so sporočili gasilci. Kakšna je škoda, zaenkrat še ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti nikoli niso našle dovolj sredstev za obnovo

Namestnik direktorja muzeja Luiz Fernando Dias Duterte je ob požaru dejal, da je »globoko razočaran in zelo jezen«. »Vsi zgodovinski arhivi, ki so bili shranjeni v srednjem delu zgradbe, so popolnoma uničeni. Tako je izginilo 200 let zgodovine,« je izpostavil.

Brazilske oblasti je obtožil, da so muzeju namenjale premalo pozornosti. »Pred leti smo se pri različnih vladah borili za sredstva, da bi ustrezno zavarovali vse, kar je bilo uničeno danes,« je poudaril. Dodal je, da ni imel nikoli ustrezne podpore oblasti za obnovo muzeja, ki je povezan z zvezno univerzo v Rio de Janeiru.

Minister za kulturo Sergio Sa Leitao je priznal, da »bi se lahko tragediji izognili«. »Težave so se nabirale dlje časa,« je povedal. Dodal je, da so leta 2015 pod predsednico iz leve Delavske stranke Dilmo Rousseff muzej zaradi pomanjkanja sredstev za vzdrževanje celo zaprli.

Brazilski predsednik Michel Temer iz desnosredinskega Brazilskega demokratičnega gibanja je dejal, da je danes »tragičen dan za Brazilijo«. »Dve stoletji dela, raziskav in znanja je izgubljenih,« je poudaril.

Senator iz Delavske stranke Lindbergh Faris je za pomanjkanje sredstev obtožil aktualno Temerjevo vlado, ki je po njegovih besedah znižala sredstva za muzej.

V muzeju je bilo več kot 20 milijonov vrednih predmetov

Raziskovalci, profesorji in študenti so ob požaru izražali žalost in ogorčenje. Nekateri so za danes pozvali k protestom.

Brazilski narodni muzej je najstarejši muzej v državi in je v sedanji obliki obstajal od leta 1892. Pred tem je bila stavba sedež portugalske kraljeve in kasneje brazilske cesarske družine.

Muzej ima geološko, botanično, paleontološko in arheološko zbirko in velja za enega najpomembnejših razstavišč Južne Amerike. V njem je več kot 20 milijonov vrednih predmetov.

Poleg razstavnih predmetov iz regije muzej poseduje tudi egipčanske mumije, grške kipe in etruščanske artefakte. Tam sta tudi najstarejši človeški fosil, najden na območju današnje Brazilije, in največji meteorit, ki so ga našli, težek 5,3 tone.