Število bolnikov, ki so v Urgentni center Splošne bolnišnice Celje prišli zaradi težav, zaradi katerih bi lahko obiskali svojega osebnega zdravnika, saj niso bili neposredno smrtno ogroženi, se je v zadnjem mesecu, odkar tovrstne storitve, ki niso nujne, zaračunavajo, zmanjšalo. Pregled na urgenci za bolnike, ki ne potrebujejo nujne obravnave, namreč stane 30 evrov, nenujni kratek obisk brez pregleda pa 15 evrov. »S tem ukrepom smo želeli zmanjšati delež nenujnih zdravstvenih obravnav in tako izboljšati tudi dostopnost tistim, katerih zdravstveno stanje zahteva nujno zdravljenje,« pojasnjujejo v celjski bolnišnici.

Obisk vseh ambulant v urgentnem centru ves čas skrbno spremljajo. »Pozitivne učinke tega ukrepa smo že zaznali, a je časovno obdobje za realno oceno in konkretne številke prekratko. Poleg tega bo dejavniku zaračunavanja nenujnih storitev treba v analizi dodati še druge dejavnike, ki vplivajo na obisk urgence. Obisk urgentnega centra je namreč zelo dinamičen in je navsezadnje odvisen tudi od vremena, aktivnosti ljudi in letnega časa, zato se spreminja iz dneva v dan,« odgovarja Danijela Gorišek iz službe za odnose z javnostmi celjske bolnišnice.

Doslej izdanih 22 računov

A ocena zaposlenih je, da se je ukrep izkazal za učinkovitega, saj je prišlo na urgenco v času od 30. julija do 28. avgusta veliko manj bolnikov z nenujnimi zdravstvenimi stanji kot pred njegovo uvedbo. »Ob tem moramo poudariti, da medicinsko osebje v urgentnem centru nikogar ne odvrača od obiska ali zavrača njegovo obravnavo, pač pa pacienti sami prevzamejo odgovornost za plačilo zdravstvene obravnave, če se ob pregledu izkaže, da ta ni bila nujna,« še odgovarja Goriškova.

V slabem mesecu so izdali 22 računov za nenujne zdravstvene storitve. Ob tem priznavajo, da se je po uvedbi tega ukrepa zmanjšala tudi obremenjenost zaposlenih, ki delajo v ambulanti enote za splošno nujno medicinsko pomoč urgentnega centra. Realnejša ocena bo mogoča šele po preteku daljšega časovnega obdobja, ko bodo primerjali obiskv prvi polovici letošnjega leta z obiskom v enakem obdobju lani. Lani se je povprečno dnevno število bolnikov, ki so bili obravnavani v ambulantah urgentnega centra, glede na predhodno leto 2016 povečalo za skoraj četrtino, v prvih šestih mesecih letošnjega leta pa so ugotovili še dodatno desetodstotno rast.