Lastniki mačk se ne bodo več svobodno odločali o tem, ali bi svoje ljubljenčke sterilizirali oziroma kastrirali. Odslej bo to obvezno, obvezna pa bo tudi oprema živali z mikročipi in registriranje mačk v lokalno bazo. Ko bo mačka poginila, je ne bo dovoljeno nadomestiti z novo. Na ta način želijo oblasti v Omauiju zaščititi predvsem ptice, ki menda pogosto končajo kot mačja trofeja.

Gre za sovraštvo do mačk?

»Mačke so fantastične živali! Toda ne bi jim smeli dovoliti prostega pohajkovanja po okolici,« je za BBC dejal Peter Marra, vodja gibanja, ki se bori za zaščito ptic. Marra se zaradi novega zakona zadnje tedne otepa vse številčnejših očitkov, da sovraži mačke.

Oblasti poudarjajo, da ne gre za sovraštvo do mačk, pač pa za njihovo dokazano škodljivost za nekatere divje živali. Kot piše BBC, so varnostne kamere neštetokrat posnele mačke na nočnem lovu – med njihovimi žrtvami se največkrat znajdejo ptice, pa tudi plazilci in insekti.

»Vaša mačka lahko srečno in mirno živi dalje do svojega naravnega konca. Medtem lahko počne stvari, ki jih mačke pač počno,« lastnike mačk tolažijo oblasti. »Ko pa mačka pogine, si ne bo dovoljeno omisliti nove,« je določilo, ki nadvse razburja nekatere prebivalce Omauija. Tisti, ki se nameravajo požvižgati na zakon, bodo sprva opozorjeni, kot skrajni ukrep pa je predviden odvzem mačke.

Mačk je preveč

Ideja o škodljivost mačk za raznolikost in bogastvo divjega življenja ni značilna zgolj za Novo Zelandijo. Nekateri strokovnjaki že dlje časa opozarjajo, da je mačk preveč in jih uvrščajo celo na sezname najbolj škodljivih invazivnih živalskih vrst. Marra pravi, da je najmanj 63 izumrtij po vsem svetu povezanih s preveliko mačjo populacijo. »Vem, da morda zveni nekoliko ekstremno, a situacija je ušla izpod nadzora,« je prepričan Marra, ki še poudarja, da bi morali ljubitelji mačk spremeniti svoj način razmišljanja. Kadar je možno, bi morali mačke posvojiti, nujno sterilizirati ali kastrirati, nato pa jih navaditi na izključno notranje življenje. Sprehod v naravi bi bil dovoljen zgolj s povodcem. »Vse skupaj seveda ni krivda mačk, pač pa ljudi,« še dodaja borec za zaščito ptic in drugih divjih živali.

Zaradi velikanske priljubljenosti mačk na družbenih omrežjih ni videti, da bi se zanimanje zanje v bližnji prihodnosti kaj zmanjšalo. Na Novi Zelandiji ima mačko približno polovica gospodinjstev, v ZDA pa skoraj v vsakem tretjem gospodinjstvu živi tudi mačka.